ZUE SA (29/2019) Informacja nt. zawarcia ugody dotyczącej realizacji kontraktu budowlanego.

31.07.2019, 15:00aktualizacja: 31.07.2019, 15:00

Raport bieżący 29/2019

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie (Spółka, ZUE) informuje, iż w dniu 31 lipca 2019 r. w ramach postępowania z powództwa Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Poznaniu sp. z o.o. (MPK, Zamawiający) przeciwko Spółce oraz Elektrobudowie S.A. z siedzibą w Katowicach (Elektrobudowa), toczącego się przed Sądem Okręgowym w Poznaniu, o zapłatę łącznej kwoty ok. 20,2 mln zł z tytułu kar umownych wraz ustawowymi odsetkami za opóźnienie i kosztami procesu, Spółka i Elektrobudowa zawarły trójstronną ugodę z MPK (Ugoda).

O przedmiotowym pozwie Zamawiającego Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 4/2019 z dnia 7 lutego 2019 r.

Na podstawie Ugody Spółka oraz Elektrobudowa zobowiązały się solidarnie do zapłaty na rzecz MPK kwoty 2,2 mln zł w 4 ratach w okresie od października 2019 r. do stycznia 2021 r., z czego na ZUE zgodnie z ustaleniami pomiędzy Spółką a Elektrobudową przypada kwota 1 mln zł do zapłaty, która będzie pokryta z założonej przez Spółkę rezerwy na potrzeby przedmiotowego postępowania, o czym Spółka informowała we wcześniejszych raportach. Zgodnie z Ugodą nieterminowa wpłata rat lub jej brak powodują natychmiastową wymagalność całej uzgodnionej pomiędzy stronami kwoty wraz z odsetkami za opóźnienie. Na podstawie Ugody następuje wzajemne zrzeczenie się pomiędzy Wykonawcą (Spółką i Elektrobudową) a Zamawiającym wszystkich roszczeń związanych z realizacją Inwestycji, z wyjątkiem roszczeń MPK wobec Wykonawcy z tytułu gwarancji i rękojmi.

Ugoda kończy wszelkie postępowania oraz znosi ich koszty pomiędzy Zamawiającym, ZUE i Elektrobudową związane z realizacją kontraktu pn. "Budowa zajezdni tramwajowej FRANOWO w Poznaniu".

Ugoda wymaga zatwierdzenia przez Sąd i zgodnie z jej treścią Strony Ugody wnoszą o jej zatwierdzenie oraz umorzenie trwających postępowań.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz