MGMiŻŚ: do końca 2020 r. ma być gotowy plan przeciwdziałania skutkom suszy

05.08.2019, 13:53aktualizacja: 05.08.2019, 13:53

W 2020 r. mają się zakończyć prace nad planem przeciwdziałania skutkom suszy (PPPS) - poinformował w poniedziałek resort gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej.

Gotowe będą w tym czasie także plany gospodarowania wodami i zarządzania ryzykiem powodziowym.

Ministerstwo wyjaśniło, że konsultacje projektu PPSS rozpoczną się w sierpniu i potrwają do lutego 2020 roku.

Minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk poinformował także, że rząd w niedługim czasie ma przyjąć program zwiększenia retencji w Polsce. Jego realizacja ma kosztować 14 mld zł i realizowany będzie w ciągu siedmiu lat.

Gróbarczyk przypomniał, że celem programu jest zwiększenie retencji wody z 6,5 obecnie - do 15 proc. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ je/