Polityka i społeczeństwo

MSWiA: uwaga na burze (komunikat)

07.08.2019, 14:38aktualizacja: 07.08.2019, 14:38

MSWiA informuje:

W środę (7 sierpnia br.) w województwach: śląskim, podkarpackim, małopolskim i świętokrzyskim mogą wystąpić burze z gradem. Dla tych regionów Instytut Meteorologii Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie drugiego stopnia.

Burzom mogą towarzyszyć opady deszczu (do 40 mm), gradu oraz silny wiatr w porywach osiągający prędkość około 90 km/h. Zagrożenie burzowe prognozowane jest w trzystopniowej rosnącej skali.

W takiej sytuacji warto zachować ostrożność, sprawdzać aktualną prognozę pogody i słuchać komunikatów. Należy również usunąć z parapetów i balkonów przedmioty, które mogą zostać porwane przez wiatr i stanowić zagrożenie. Trzeba też zamknąć okna oraz drzwi, a jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo je zabezpieczyć. Nie chowajmy się przed nawałnicą pod drzewami. Jeśli nie musimy, nie wychodźmy z domu.

Nie parkujmy samochodów pod drzewami oraz słupami trakcji energetycznej. Zachowajmy również ostrożność przy wyjeździe z osłoniętej drogi na otwartą przestrzeń. W związku z tym, że nawałnice mogą wystąpić na terenach górskich, należy dostosować plany wyjść do aktualnej sytuacji pogodowej. Warto pamiętać, że w czasie burz szczególnie niebezpieczne jest przebywanie na graniach, na szlakach wyposażonych w sztuczne ułatwienia (łańcuchy, klamry).

Jeśli zauważymy niebezpieczną sytuację zagrażającą życiu lub zdrowiu powinniśmy natychmiast zadzwonić na numer alarmowy 112. Właściwa reakcja może uratować komuś życie.

Warto pamiętać o zainstalowaniu w swoim smartfonie aplikacji Regionalny System Ostrzegania. Dzięki niej otrzymamy komunikaty o zagrożeniach pojawiających się na obszarze, na którym przebywamy. RSO ostrzeże nas m.in. przed burzami z gradem i silnym wiatrem. Bezpłatną aplikację RSO można pobrać za darmo w sklepach z aplikacjami na poszczególne platformy (Google Play, Apple App Store, Windows Phone Store).

kom/ emi/ aj/

Data publikacji 07.08.2019, 14:38