POLSKIE GÓRNICTWO NAFTOWE I GAZOWNICTWO SA (48/2019) Powołanie Członka Rady Nadzorczej PGNiG SA - uzupełnienie informacji do raportu bieżącego nr 47/2019

23.08.2019, 21:37aktualizacja: 23.08.2019, 21:37

Raport bieżący 48/2019

Zarząd Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa SA ("PGNiG", "Spółka"), w uzupełnieniu raportu bieżącego nr 47/2019 z dnia 22 sierpnia 2019 roku przekazuje dodatkowe informacje dotyczące Pana Romana Gabrowskiego - członka Rady Nadzorczej Spółki, powołanego do składu Rady Nadzorczej PGNiG z dniem 22 sierpnia 2019 roku.

Pan Roman Gabrowski

Jest absolwentem Politechniki Wrocławskiej Wydziału Elektrycznego (specjalność: automatyka stosowana) oraz Wałbrzyskiej Wyższej Szkoły Zarządzania i Przedsiębiorczości (specjalizacja: zarządzanie strategiczne). Ukończył studia podyplomowe na Politechnice Warszawskiej z zakresu zarządzania podmiotami Skarbu Państwa z branży energetycznej oraz na Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu na Wydziale Zarządzania i Informatyki w zakresie "Zarządzania finansami firmy". Posiada uprawnienia do zasiadania w radach nadzorczych spółek Skarbu Państwa oraz uprawnienia budowlane rzeczoznawcy z zakresu elektroenergetyki. Jest również biegłym sądowym.

Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. na stanowiskach menadżerskich w branży elektroenergetycznej, w tym w podmiotach Grupy Tauron. W latach 1993 - 1997 pełnił funkcję przewodniczącego rady nadzorczej ZE Wałbrzych SA. W latach 1998 - 2002 pełnił funkcję prezesa zarządu ZE Wałbrzych SA, a w latach 2007 - 2008 EnergiaPro Gigawat (obecnie: Tauron Obsługa Klienta). W 2007 roku był przewodniczącym rady nadzorczej Jeleniogórskich Elektrowni Wodnych (obecnie: Tauron Ekoenergia), a w latach 2016-2019 przewodniczącym rady nadzorczej Tauron Ekoserwis. W latach 2016 - 2019 pełnił funkcję prezesa zarządu Tauron Ekoenergia - obecnie jest pełnomocnikiem zarządu ds. technicznych tej spółki.

Pan Roman Gabrowski oświadczył, że nie wykonuje działalności konkurencyjnej w stosunku do działalności wykonywanej w Spółce, nie jest wspólnikiem konkurencyjnej spółki cywilnej lub osobowej, nie jest też członkiem organów konkurencyjnych spółek kapitałowych, a także nie figuruje w Rejestrze Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz