Trump: w zasadzie uzgodniliśmy porozumienie handlowe z Japonią

25.08.2019, 21:19aktualizacja: 25.08.2019, 21:19

Prezydent USA Donald Trump poinformował w niedzielę w Biarritz, gdzie odbywa się szczyt G7, że Stany Zjednoczone i Japonia w zasadzie uzgodniły porozumienie handlowe i że prawdopodobnie zostanie ono podpisane we wrześniu.

Osiągnęliśmy konsensus, jeśli chodzi o główne elementy związane z handlem produktami rolnymi i wyrobami przemysłowymi - powiedział Trump.

Premier Japonii Shinzo Abe oświadczył, że chciałby, żeby celem było podpisanie porozumienia handlowego z USA we wrześniu, ale zastrzegł, że pozostała jeszcze do wykonania pewna praca, jeśli chodzi o treść umowy.

Przedstawiciel handlowy USA Robert Lighthizer ujawnił, że przygotowywana umowa z Japonią obejmuje rolnictwo, zyski przemysłu i handel cyfrowy. Dodał, że umowa otworzy rynki dla produktów wartych ponad 7 miliardów USD. Rezultatem umowy ma być znacząca redukcja ceł i barier nietaryfowych, łącznie z niższymi cłami na wołowinę.

Trump poinformował, że umowa nie zmieni ceł na samochody. (PAP)

az/ mc/

Data publikacji 25.08.2019, 21:19