TRAKCJA PRKII SA (39/2019) Wstępne szacunkowe wyniki finansowe za I półrocze 2019 roku

27.08.2019, 21:22aktualizacja: 27.08.2019, 21:22

Raport bieżący 39/2019

Zarząd Spółki Trakcja PRKiI S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 27 sierpnia 2019 roku zakończono proces cyklicznego przeglądu kontraktów długoterminowych i gromadzenia danych finansowych na potrzeby przygotowania sprawozdania finansowego Spółki oraz skonsolidowanego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Trakcja ("Grupa") za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2019 roku.

Wstępne szacunkowe wyniki finansowe Grupy Kapitałowej Trakcja za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2019 roku:

Przychody ze sprzedaży: 655.422 tys. zł

Wynik brutto ze sprzedaży: -454 tys. zł

EBITDA: -19.596 tys. zł

Wynik netto: -35.821 tys. zł

Wstępne szacunkowe wyniki finansowe Spółki Trakcji PRKiI S.A. za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2019 roku:

Przychody ze sprzedaży: 423.451 tys. zł

Wynik brutto ze sprzedaży: 426 tys. zł

EBITDA: -10.867 tys. zł

Wynik netto: -18.906 tys. zł

Czynniki, które miały najistotniejszy wpływ na poziom marży zysku brutto ze sprzedaży I półrocza 2019 roku Grupy, to:

- rozliczanie nisko marżowych kontraktów budowlanych pozyskanych w trudniejszych dla ofertowania latach ubiegłych oraz przed znaczącą podwyżką kosztów produkcji;

- sezonowość sprzedaży, która cechuje się znacznie niższym poziomem uzyskiwanych przychodów w pierwszym półroczu i generowaniem znacznej części przychodów ze sprzedaży w drugiej połowie roku kalendarzowego.

Portfel zamówień budowlanych Grupy Trakcja na dzień 30 czerwca 2019 roku wyniósł 2.351 mln zł (z wyłączeniem części przychodów przypadającej na konsorcjantów). W okresie I półrocza 2019 roku spółki z Grupy Trakcja podpisały kontrakty budowlane o łącznej wartości 468 mln zł (z wyłączeniem części przychodów przypadającej na konsorcjantów). Udział w nowych przetargach w 2019 roku pozwoli Grupie w jeszcze większym stopniu zabezpieczyć swój portfel kontraktów na kolejne okresy.

Ze względu na wstępny charakter informacji oraz trwający przegląd sprawozdań finansowych za I półrocze 2019 roku ostateczne wyliczenia Spółka przekaże w skonsolidowanym raporcie półrocznym za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2019 roku, który zgodnie z przyjętym kalendarzem publikacji raportów okresowych, opublikowany zostanie w dniu 10 września 2019 roku.

Podstawa prawna:

Art. 17.1 MAR