ExxonMobil oraz Porsche poszerzają partnerstwo w zakresie technologii dla sportów motorowych poprzez udział w wyścigach Formuły E

09.09.2019, 11:15aktualizacja: 09.09.2019, 11:15

ExxonMobil
Smary oraz płyny marki Mobil będą wykorzystywane w bolidzie Formuły E Porsche.

Spring, Teksas - (BUSINESS WIRE) - ExxonMobil poszerza swoją globalną współpracę biznesową i techniczną z Porsche, dołączając do zespołu Formuły E tego luksusowego niemieckiego producenta samochodów w sezonie 2019/2020. Partnerstwo to stanowi debiut ExxonMobil w zakresie wyścigów samochodów o napędzie elektrycznym.

Niniejsza informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna wersja komunikatu dostępna jest pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20190906005023/en/

Rozpoczynając od pierwszego wyścigu w Arabii Saudyjskiej, który odbędzie się pod koniec roku, ExxonMobil będzie dostarczać wysokowydajne płyny do elektrycznego układu napędowego bolidu Porsche, opracowane specjalnie na potrzeby pojazdów elektrycznych.

„Nasze wejście do Formuły E z Porsche to nie tylko rozszerzenie naszych udanych relacji biznesowych, ale poszerzenie owocnej współpracy, tym razem w zakresie wyścigów – powiedział Russ Green, wiceprezes firmy ExxonMobil ds. produktów smarnych. - W miarę jak Porsche zaczyna włączać się do walki o kluczowe miejsca i pokazywać możliwości swojej technologii pojazdów elektrycznych, ExxonMobil opracowuje pełen zestaw smarów marki Mobil, aby pomóc nowemu zespołowi Porsche w Formule E budować dalsze sukcesy na arenach wyścigowych na całym świecie. Sporty motorowe stanowią najlepszy poligon doświadczalny, dzięki któremu możemy kontynuować opracowywanie wysokowydajnych smarów i płynów.”

Pojazdy startujące w wyścigach samochodów elektrycznych korzystają z wysokowydajnej technologii smarowania, która zapewnia wyjątkowe korzyści dla akumulatora samochodu, w tym przewodność elektryczną, możliwości chłodzenia i kompatybilność materiałową.

„Będąc naszym kluczowym partnerem technicznym od ponad 20 lat, ExxonMobil rozumie naszą filozofię dotyczącą osiągów jak żaden inny dostawca środków smarnych – powiedział Fritz Enzinger, wiceprezes Porsche Motorsport. - ExxonMobil jest nie tylko cennym partnerem w naszej działalności handlowej, ale również ważnym partnerem w dążeniu do zwycięstw i zdobywania mistrzostw od Sebring po Le Mans. Decyzja o włączeniu ExxonMobil do naszego zespołu Formuły E, kiedy wkraczamy w ekscytującą nową erę wyścigów dla Porsche, była dla nas czymś oczywistym”.

Nowe partnerstwo techniczne łączy dotychczasową działalność ExxonMobil w zakresie globalnych sportów motorowych prowadzoną z Porsche, w tym w ogólnoświatowych mistrzostwach wyścigów długodystansowych World Endurance Championships, serii wyścigów IMSA – WeatherTech SportsCar oraz cykli wyścigów pucharowych Porsche Mobil 1 Supercup, Porsche Carrera Cup i licznych wyścigów na całym świecie skierowanych do klientów.

ExxonMobil

ExxonMobil, największa międzynarodowa spółka paliwowa notowana na giełdzie, wykorzystuje technologię i innowacje, aby zaspokoić rosnące światowe zapotrzebowanie na energię. ExxonMobil, ma wiodącą pozycję w branży w zakresie dostępnych zasobów i jest jedną z największych rafinerii i sprzedawców produktów naftowych, a jej firma chemiczna jest jedną z największych na świecie.

Uczestnictwo ExxonMobil w sportach motorowych

Udział w wyścigach zapewnia ExxonMobil i jej markom smarów i paliw najlepsze pole do testowania w celu udoskonalenia technologii w zakresie olejów, smarów i paliw. W każdym sezonie wyścigowym nasze zaawansowane produkty przyczyniają się do poprawy osiągów i wydajności pojazdów. Produkty ExxonMobil służą jako środek smarny wybierany przez wiele najlepszych zespołów wyścigowych na świecie rywalizujących w bardzo wymagających seriach wyścigów sportów motorowych. Wiedza, którą zdobywamy dzięki tym partnerstwom, pomaga naszym naukowcom i inżynierom przekraczać granice i opracowywać przełomowe technologie.

ExxonMobil jest dumnym partnerem: Aston Martin Red Bull Racing, Stewart-Haas Racing w serii Sprint Cup NASCAR; Porsche, Bentley i TOYOTA GAZOO Racing w ramach World Endurance Championship; Corvette Racing, Porsche North America, Lexusa i Acura/Caterpillar w Mistrzostwach IMSA WeatherTech SportsCar oraz wielu zespołów rywalizujących w różnych seriach wyścigowych na całym świecie.

Dalsze informacje odnośnie spółki ExxonMobill i jej marek są dostępne na stronie: www.exxonmobil.com oraz na naszym profilu na Twitterze: www.twitter.com/exxonmobil.

Wersja źródłowa komunikatu jest dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190906005023/en/

Źródło: ExxonMobil

KONTAKT: