EmpowerPL: przyszli specjaliści od IT mentorowani przez szefów największych firm technologicznych

26.09.2019, 14:52aktualizacja: 26.09.2019, 14:52

EmpowerPL (1)
Do programu EmpowerPL mogli aplikować polscy studenci uczący się na czołowych uczelniach w całej Europie, takich jak Oxford, Cambridge, Imperial College London czy Politechnika Warszawska. Wśród 100 mentees znaleźli się młodzi specjaliści od technologii, którzy stawiają sobie za cel zwiększenie innowacyjności i efektywności firm. Już teraz pracują jako programiści i rozwijają własne firmy technologiczne. Każdy z nich przez blisko rok znajdował się pod opieką mentora, którymi są wybitni przedsiębiorcy oraz prezesi czołowych firm.

Piotr Mieszalo, który studiuje inżynierię przemysłową i zarządzanie na Politechnice w Kopenhadze, chce zajmować się automatyzacją procesów w przedsiębiorstwach. „Moim sukcesem było zoptymalizowanie procesu montażowego w firmie tak, że liczba defektów spadła o 30 proc. Cieszę się, że ta firma wciąż korzysta z mojego rozwiązania” mówi przyszły inżynier.

W ramach programu mentoringowego Piotr spotkał się z Rafałem Krzyżaniakiem, Partnerem w Boston Consulting Group i szefem DigitalBCG w CEE. „Dzięki EmpowerPL zacząłem brać pod uwagę możliwość pracy w Polsce, chociaż wcześniej nad taką opcją nawet się nie zastanawiałem. Spotkania z mentorem uświadomiły mi, że Polska stała się atrakcyjnym miejsce do pracy i że jako absolwent zagranicznego uniwersytetu mogę być wartościową osobą np. dla firm polsko-skandynawskich” - mówi Piotr.

Emilian Łyga, student Szkoły Głównej Handlowej, rozwija pomysł wykorzystania autonomicznych robotów, które mogłyby pomóc w transportowaniu pacjentów w szpitalach. Jego projekt znalazł się m.in. w finale konkursu organizowanego przez Polski Fundusz Rozwoju. W EmpowerPL jego mentorem został Szymon Boniecki, founder i prezes firmy technologicznej Monterail, którą prestiżowy Financial Times umieścił wśród tysiąca najszybciej rosnących firm w Europie. Emilian ma już na koncie własny startup technologiczny, więc z mentorem rozmawiali o perspektywie przedsiębiorców. „Miałem okazję spojrzeć na moje plany w perspektywie kilku przyszłych lat - czy zostać w Polce, czy skupić się na rozwoju międzynarodowym, czy też wykorzystać zdobyte umiejętności w rodzinnym biznesie, zwiększając skalę działalności i wnosić świeże spojrzenie” - mówi Emilian. Ogromną wartością była dla niego możliwość podzielenia się błędami, które sam popełnił we własnej firmie, bo w zbyt małym stopniu skupiał się na rozwijaniu zespołu. „Rozmawialiśmy też o kwestiach pozornie ogólnych - na co moje działania będą miały wpływ? Czy ja będę zadowolony z rezultatów? Czy będą zadowolone osoby, które ze mną współpracują? Muszę przyznać, że przed spotkaniem mojego mentora zbyt wiele o tym nie myślałem” - podsumowuje.

Przyciąganie specjalistów od technologii, którzy będą w stanie stymulować innowacyjność polskich firm, to jedno z wyzwań stojących przed polską gospodarką. Specjaliści od informatyki i nowoczesnych technologii należą do najbardziej poszukiwanych grup zawodowych. Szacuje się, że w Polsce brakuje nawet 50 tys. informatyków, przy czym pracodawcy najbardziej poszukują osób z doświadczeniem. Polscy informatycy, którzy od lat zajmują czołowe miejsca w międzynarodowych konkursach, do niedawna byli wyjątkowo chętni do wyjazdu i pracy za granicą. Teraz sytuacja nieco się zmieniła - badanie BCG „Decoding Digital Talent” pokazuje, że obecnie jesteśmy bliżej średniej Europejskiej co oznacza, że ok. 50-60 proc. tzw. cyfrowych talentów byłoby gotowych rozważyć wyjazd i pracę za granicą.

Wywiady, które eksperci BCG przeprowadzili z przyszłymi specjalistami od technologii uczestniczącymi w EmpowerPL pokazały, że z ich perspektywy najważniejsze są możliwości rozwoju, jakie jest im w stanie zapewnić pracodawca. „Tacy kandydaci chcą móc wyjeżdżać i pracować za granicą, liczą na dofinansowanie nauki oraz na wsparcie mentorskie ze strony przełożonych” - mówi Franek Hutten-Czapski, szef BCG GAMMA i BCG Platinion w Polsce. Wskazuje, że brak takich możliwości może być dla nich powodem do odrzucenia nawet najbardziej atrakcyjnej finansowo oferty pracy. Zwraca też uwagę, że - wbrew pozorom - młodzi dobrze zdają sobie sprawę z tego, że praca może wymagać od nich poświęceń i są gotowi zrezygnować z niektórych rzeczy, takich jak podróże lub działalność społeczna.

EmpowerPL jest programem mentoringowym stworzonym przez firmę doradztwa strategicznego Boston Consulting Group we współpracy z Federacją Polskich Stowarzyszeń Studenckich w Wielkiej Brytanii. Organizacjami partnerskim programu są Poland 2.0 Summit oraz APGEF, organizacja zrzeszająca studentów i absolwentów najlepszych uczelni francuskich. Kolejna edycja EmpowerPL ruszy pod koniec października. Polscy studenci z całej Europy będą mogli aplikować do programu do 20 grudnia przez stronę www.empowerpl.com.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.09.2019, 14:52