Prawo.pl: banki nie upadną z powodu umów frankowych

14.10.2019, 14:58aktualizacja: 14.10.2019, 14:58

Po wyroku TSUE w sprawie kredytów frankowych upadłość banków wydaje się mało prawdopodobna. Instytucje finansowe zaczęły bowiem tworzyć rezerwy odpowiednio do notowanego ryzyka. Problemem może okazać się to, że skutki księgowe orzeczenia Trybunału nie są jednak jednoznaczne.

Piotr Witek, biegły rewident, członek Krajowej Rady Biegłych Rewidentów i prezes Zarządu Grupy Rewit stwierdził w rozmowie z Prawo.pl, że właśnie ten element będzie nastręczać poważnych problemów interpretacyjnych w skomplikowanej materii szacowania ryzyka i ewentualnych rezerw.

W jego opinii rolą audytorów będzie współpraca z bankami i nadzorem finansowym w celu wypracowania rozwiązania, które pomoże w rzetelny sposób wycenić skutki wyroków sądów na aktywa banków.

„Wyrok TSUE z pewnością jednak nie pozostanie bez wpływu na sytuację finansową banków zaangażowanych w kredyty frankowe - ocenił Krzysztof Burnos, biegły rewident, partner zarządzający w Kancelarii Biegłych Rewidentów Burnos Audit. - Nie wiemy jeszcze, w jakim zakresie tezy wyroku zostaną wykorzystane do korekt wycen należności kredytowych oraz rezerw na zobowiązania przez poszczególne banki. To jest indywidualna odpowiedzialność zarządów i rad nadzorczych banków”. Dodał, że Związek Banków Polskich szacuje, że koszty wynieść mogą nawet 60 mld zł.

Pełen tekst artykułu: https://www.prawo.pl/podatki/upadlosc-bankow-po-wyroku-tsue-w-sprawie-frankow,487075.html.

Data publikacji 14.10.2019, 14:58
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP