MOSTOSTAL WARSZAWA SA (57/2019) Otrzymanie pozwu złożonego przez Gamma Inwestycje S.A.

18.10.2019, 16:03aktualizacja: 18.10.2019, 16:03

Raport bieżący 57/2019

Zarząd Mostostal Warszawa S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym powziął informację o pozwie datowanym 28 grudnia 2018 roku złożonym przeciwko Spółce przez Gamma Inwestycje S.A. ("Gamma Inwestycje", "Powód"; dawniej: Gamma Inwestycje Sp. z o.o., a wcześniej Zielona Italia Sp. z o.o.). Sprawa toczy się przed Sądem Okręgowym w Warszawie, XX Wydział Gospodarczy, pod sygn. akt XX GC 1246/18.

W otrzymanym pozwie Gamma Inwestycje występuje o zasądzenie kwoty 40,48 mln zł wraz z odsetkami ustawowymi z tytułu odstąpienia w części od umowy łączącej go ze Spółką.

Spółka kwestionuje roszczenia zgłaszane przez Powoda w całości, tj. zarówno co do zasady, jak i co do wysokości i analizuje czy są one powtórzone względem postępowań już się toczących.

Spółka informuje także, iż podjęła działania zmierzające do zakwestionowania roszczeń wskazanych w pozwie.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne