Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta wiceministra Macieja Langa na Sri Lance (komunikat)

06.11.2019, 14:13aktualizacja: 06.11.2019, 14:13

- MSZ informuje:

– Otwarcie połączenia między Polską a Sri Lanką jest historycznym wydarzeniem, które przyczyni się do zbliżenia społeczeństw naszych krajów oraz stworzy nowe perspektywy rozwoju nie tylko ruchu turystycznego, ale też dwustronnej współpracy m.in. gospodarczej i kulturalnej – powiedział podsekretarz stanu Maciej Lang podczas uroczystej inauguracji bezpośredniego połączenia lotniczego Polskich Linii Lotniczych LOT na trasie Warszawa-Kolombo.

Otwarcie połączenia lotniczego z Warszawy do Kolombo oraz spotkanie z ministrem spraw zagranicznych Sri Lanki Tilakiem Marapaną i konsultacje polityczne na szczeblu wiceministrów spraw zagranicznych były najważniejszymi punktami wizyty podsekretarza stanu Macieja Langa na Sri Lance.

Głównym tematem rozmów z ministrem Marapaną oraz ministrem stanu w MSZ Sri Lanki Vasanthą Senanayake były perspektywy rozwoju relacji dwustronnych, w szczególności w sferze gospodarczej. Omówiono m.in. możliwości zacieśnienia współpracy w dziedzinie rolnictwa, transportu morskiego i gospodarki morskiej oraz przemysłów obronnych. Rozmówcy przedyskutowali ponadto kwestie dotyczące współdziałania obu krajów na forach organizacji międzynarodowych, a także kwestie globalne i regionalne dotyczące m.in. terroryzmu i bezpieczeństwa w Azji Południowej. Przy okazji rozmów podpisano również porozumienie (MoU) o ustanowieniu mechanizmu konsultacji politycznych pomiędzy Ministerstwami Spraw Zagranicznych Polski i Sri Lanki.

W trakcie wizyty na Sri Lance wiceminister Lang zainaugurował Forum Biznesu Polska-Sri Lanka, w którym wzięło udział blisko 50 firm z obu krajów, reprezentujących sektory takie jak przemysł obronny i spożywczy oraz transport. Wiceminister otworzył także sesję naukową zorganizowaną przez Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet w Kolombo pt. "Central Europe and the Asia Pacific ties: the way forward of Poland and Sri Lanka relations" ("Więzy pomiędzy regionami Europy Centralnej oraz Azji i Pacyfiku: przyszłość relacji Polska – Sri Lanka").

kom/ sic/ wus/

Data publikacji 06.11.2019, 14:13