Od niedzieli nowy rozkład jazdy na kolei - pociągi wracają na trasy po remontach

14.12.2019, 08:20aktualizacja: 14.12.2019, 08:20

W najbliższą niedzielę, 15 grudnia wejdzie w życie nowy rozkład jazdy na kolei. Pociągi wrócą na modernizowane trasy Warszawa – Lublin, Kraków – Zakopane, Leszno – Głogów, Olsztyn – Działdowo - informują PKP Polskie Linie Kolejowe (PKP PLK).

Według PKP PLK lepszy dostęp do kolei zapewni kilkanaście nowych przystanków m.in. w Olsztynie, Lublinie, Jeleniej Górze, Białymstoku, Nysie.

W nowym rozkładzie pociągiem z Lublina przez Dęblin do Warszawy będziemy podróżować bez komunikacji zastępczej. Pociągi regionalne będą kursowały z Lublina przez Puławy do Dęblina. W Lublinie będzie również nowy przystanek Lublin Zachodni.

Mieszkańcy Dolnego Śląska skorzystają z nowych połączeń z Wrocławia i Legnicy przez Lubin do Rudnej Gwizdanowa i dalej do Głogowa. Przez Lubin pojadą pociągi dalekobieżne m.in. do Wiednia, Budapesztu, Berlina, Krakowa i Przemyśla.

PKP PLK zapowiada, że będą krótsze podróże z Wrocławia do Zgorzelca, dzięki elektryfikacji trasy Węgliniec – Zgorzelec.

W województwie warmińsko-mazurskim już bez komunikacji zastępczej pojadą pociągi z Działdowa przez Nidzicę i Olsztynek do Olsztyna. Przebudowane stacje i przystanki pozwolą na swobodny dostęp do pociągów także osobom o ograniczonej możliwości poruszania się.

Na Opolszczyźnie pociągi krócej pojadą z Opola do Nysy. Podróż zajmie około 1 godz., czyli będą o ok. 20 min krótsze.

Na Pomorzu pociągi wracają na trasę Słupsk – Ustka. Sprawne połączenia będą możliwe dzięki inwestycji PLK. Podróż zajmie 22 min.

W Małopolsce wrócą pociągi na kolejową "zakopiankę". Od 15 grudnia ruszą połączenia na trasie Kraków – Chabówka, a 21 grudnia pociągi ponownie dojadą do Zakopanego.(PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ skr/