Rząd Angoli ogłasza międzynarodowy przetarg publiczny na usługi zarządzania i eksploatacji wielofunkcyjnego terminala Porto Luanda

18.12.2019, 12:11aktualizacja: 18.12.2019, 12:11

LUANDA, Angola, 18 grudnia 2019 r. /PRNewswire/ -- Rząd Angoli opublikował w poniedziałek 16 grudnia 2019 r. międzynarodowy przetarg publiczny na koncesję i prowadzenie wielofunkcyjnego terminala w porcie Luanda. Głównym celem przetargu jest promocja rozwoju i ulepszenia wydajności portu przez zaangażowanie prywatnych operatorów z doświadczeniem w branży.

Przetarg publiczny kierowany jest do firm lub stowarzyszeń firm krajowych i zagranicznych, które mają doświadczenie w tego typu działalności lub spełniają wymagania programu, specyfikacji i obowiązujących przepisów. Termin nadsyłania ofert mija 30 marca 2020 r. zgodnie z Contest Program.

Firmy zainteresowane wzięciem udziału w przetargu muszą spełniać następujące wymagania:

- aktywa zrealizowane o wartości odpowiadającej co najmniej 25 mln USD (dwadzieścia pięć milionów dolarów amerykańskich);

- średnie obroty roczne w ciągu ostatnich 3 latach rozliczeniowych w wysokości odpowiadającej co najmniej 100 mln dolarów (sto milionów dolarów amerykańskich);

- aktywa netto o wartości odpowiadającej co najmniej 100 mln dolarów (sto milionów dolarów amerykańskich);

- w przypadku stowarzyszeń firm, wymagania określone powyżej mają zastosowanie proporcjonalne do udziału każdej firmy w stowarzyszeniu;

- udział bezpośrednio lub przez spółki podległe w skali co najmniej 25% w co najmniej 3 koncesjach na prowadzenie działalności portowej w ciągu ostatnich 3 lat; w co najmniej jednym przypadku udział musi wynosić co najmniej 50%, a średni roczny poziom ruchu w ciągu ostatnich 3 lat nie może być mniejszy niż 250000 TEU (dwieście pięćdziesiąt tysięcy TEU).

Oferty należy nadsyłać do siedziby głównej Luanda Port Company w dni robocze w godzinach od 9:00 do 17:00 do pokoju spotkań Administration B.

Terminal wielofunkcyjny w porcie Luanda to infrastruktura portowa przeznaczona do jednoczesnej obsługi ładunku ogólnego i kontenerów. Terminal ma przystań o długości 610 metrów, głębokości 12,5 metra i zajmuje obszar 181 070 metrów kwadratowych umożliwiający ruch na poziomie 2,6 miliona ton rocznie.

Dodatkowe informacje na temat ofert zainteresowane strony mogą znaleźć na poniżej wskazanej stronie internetowej.

www.concursos-mintrans.ao

info@concursos-mintrans.ao

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1056453/Port_of_Luanda.jpg

Źródło: The Government of Angola (Ministry of Transportation)