SOHO DEVELOPMENT SA (32/2019) Aktualizacja informacji dotyczącej procesu zbywania aktywów - Recycling Park

23.12.2019, 21:12aktualizacja: 23.12.2019, 21:12

Raport bieżący 32/2019

Zarząd Soho Development Spółka Akcyjna (Emitent) informuje, iż w ramach kontynuacji dotychczas prowadzonych prac, w dniu 23 grudnia 2019 r. podpisał z SFW Energia sp. z o.o. z siedzibą w Gliwicach (SFW) - spółką zależną niemieckiego koncernu energetycznego STEAG, aneks (Aneks) do porozumienia o współpracy. O zawarciu porozumienia Emitent informował w dniu 29 kwietnia 2019 r. raportem bieżącym nr 14/2019. Porozumienie reguluje zasady współpracy, która ma zmierzać do zbycia przez Emitenta aktywów związanych ze spółka zależną Recycling Park sp. z o.o. (RP) oraz Recycling Park Kamionka Sp. z o.o. (RPK).

Główne postanowienia Aneksu obejmują m.in. przedłużenie współpracy do dnia 31 marca 2020 roku (dzień wygaśnięcia Porozumienia). Jeżeli przed wygaśnięciem Porozumienia, Strony uzgodnią treść projektu umowy warunkowej zbycia RP i RPK, okres obowiązywania Porozumienia ulegnie automatycznemu wydłużeniu do dnia 30 czerwca 2020 roku. Wspomniana wyżej umowa warunkowa, zasadniczo powinna zawierać warunek ujęcia instalacji w Kamionce na liście instalacji do termicznego przekształcania odpadów, która ma zostać sporządzona przez Ministra właściwego ds. środowiska w terminie do końca lipca 2020 r.

Ponadto, z uwagi na możliwe przystąpienie na zasadzie współpracy z SFW, China Everbright International Limited (lub jego spółek zależnych), jako partnera kapitałowego i branżowego, do grupy podmiotów zainteresowanych zakupem RP i RPK, Emitent zaakceptował na mocy aneksu udział tych podmiotów w ewentualnej transakcji nabycia RP i RPK - na warunkach określonych w porozumieniu z dnia 29 kwietnia 2019 r.

Porozumienie nadal nie stanowi umowy przedwstępnej, ani nie zawiera zobowiązania warunkowego SFW do nabycia aktywów związanych z RP oraz RPK.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz