Arabia Saudyjska deklaruje przekazanie 10 milionów dolarów na walkę z COVID-19

10.03.2020, 10:11aktualizacja: 10.03.2020, 10:11

Rijad, Arabia Saudyjska, 9 marca 2020 /PRNewswire/ -- W odpowiedzi na pilny apel Światowej Organizacji Zdrowia i zgodnie z dyrektywami Kustosza Dwóch Świętych Meczetów króla Salmana bin Abdulaziz Al Sauda, Królestwo Arabii Saudyjskiej przekaże 10 milionów USD Światowej Organizacji Zdrowia na pilne działania w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się wirusa COVID-19 i wspierania krajów ze słabszymi infrastrukturami zdrowia.

Dr Abdullah Al Rabeeah, główny dyrektor Centrum Pomocy Humanitarnej Króla Salmana (KSrelief) powiedział, że królewska dyrektywa odzwierciedla humanitarny charakter Królestwa i potwierdza jego zaangażowanie w zapewnianie niezbędnej pomocy potrzebującym na całym świecie. Jak dodał dyrektor, KSrelief współpracuje z agencjami ONZ i innymi wiodącymi organizacjami humanitarnymi w celu zapewnienia zdrowia publicznego i dobrobytu.

Dr Al Rabeeah wyraził podziw co do tak hojnego gestu ze strony przywódców Królestwa i ciągłych działań Arabii Saudyjskiej w zakresie wspierania ludzi na całym świecie w czasach kryzysowych.

Główny dyrektor podsumował swoją wypowiedź nadziejami i modlitwą o ochronę ludzkości przed zagrożeniami ze strony chorób i epidemii i o przyszłość pełną zdrowia, pokoju i dobrobytu dla wszystkich ludzi na świecie.

Niniejszy komunikat publikowany jest przez Qorvis Communications w imieniu Centrum Pomocy Humanitarnej Króla Salmana (KSrelief). Dodatkowe informacje dostępne są w Departamencie Sprawiedliwości w Waszyngtonie, D.C.

Źródło: KSrelief

Data publikacji 10.03.2020, 10:11