Zdrowie i styl życia

CGTN: kierunek rozwoju pandemii COVID-19

14.04.2020, 10:38aktualizacja: 14.04.2020, 10:38

PEKIN, 13 kwietnia 2020 r. /PRNewswire/ -- W obliczu coraz większej liczby krajów wdrażających rygorystyczne środki co do ograniczenia rozprzestrzeniania się choroby CGTN opisuje kierunek rozwoju pandemii COVID-19 w ciągu minionych miesięcy.

Wykrycie

Od początku grudnia mieszkańcy Wuhan wykazywali objawy chorób dróg oddechowych.

Dnia 27 grudnia 2019 r. Zhang Jixian, dyrektor oddziału chorób dróg oddechowych w szpitalu w prowincji Hubei, zgłosił nową chorobę zakaźną urzędnikom służby zdrowia po leczeniu pacjentów z objawami przypominającymi grypę.

Trzy dni później wyniki laboratoryjne badań pacjenta z centralnego szpitala w Wuhan wykazały koronawirus typu SARS. Dr Ai Fen, dyrektor oddziału ratowniczego, zrobił zdjęcie wyników, które wkrótce trafiło do innych lekarzy w Wuhan.

Oftalmolog Li Wenliang udostępnił zdjęcie dawnym studentom, z którymi uczęszczał na studia medyczne w prywatnej grupie na WeChat i zwrócił ich uwagę na koronawirus przypominający SARS.

Dnia 31 grudnia miejska komisja zdrowia w Wuhan wydała oświadczenie potwierdzające 27 przypadków wirusowego zapalenia płuc powiązanego z rynkiem owoców morza Huanan, który został zamknięty następnego dnia.

Identyfikacja wirusa

Urzędnicy służby zdrowia następnie zidentyfikowali nowy szczep koronawirusa jako przyczynę zapalenia płuc nieznanego pochodzenia po przeprowadzeniu testów genetycznych próbki wirusa pozyskanej od zainfekowanego pacjenta.

Dnia 11 stycznia urzędnicy zgłosili pierwszy potwierdzony zgon w wyniku koronawirusa - 61-letni mężczyzna zmarł na zaawansowane zapalenie płuc 9 stycznia. Był on regularnym klientem rynku owoców morza Huanan.

Tymczasem liczba zainfekowanych przypadków zaczęła rosnąć.

W okresie szczytowym ruchu przed świętami władze Chin nakazały całkowite zamknięcie Wuhan, stolicy prowincji Hubei, miasta liczącego 11 milionów mieszkańców.

Izolacją objęto następnie szereg innych miast w prowincji Hubei.

Globalne zagrożenie

Dnia 30 stycznia Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że koronawirus stanowi sytuację wyjątkową dotyczącą zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym.

W następnych dniach wiele krajów ograniczyło ruch lub zakazało wstępu na ich tereny obywatelom Chin, zatrzymując w tym celu loty i nakładając rygorystyczne ograniczenia co do podróży.

Po krótkim okresie czasu Francja zgłosiła pierwszy zgon w wyniku koronawirusa w Europie, a Korea Południowa zgłosiła grupę ponad 1600 zainfekowanych związanych z kościołem w Daegu. Wszystkie znaki wskazywały na zbliżającą się globalną pandemię.

Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie https://news.cgtn.com/event/2020/The-Pandemic/index.html?utm_source=bluef&utm_medium=CgtnWebsiteCampaign&utm_campaign=pandemic.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1154334/CGTN_charts_progress_COVID_19_months.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1097018/CGTN_Logo.jpg

Źródło: CGTN