Roczny raport CSR Shanghai Electric podkreśla najważniejsze osiągnięcia w 2019 roku

04.05.2020, 14:11aktualizacja: 04.05.2020, 14:11

SZANGHAJ, 4 maja 2020 r. /PRNewswire/ -- Shanghai Electric (SEHK: 02727, SSE: 601727), jeden z największych na świecie producentów i dostawców energii elektrycznej oraz urządzeń przemysłowych, opublikował raport SCR za rok 2019, który podkreśla zaangażowanie spółki w społeczną odpowiedzialność biznesu oraz wyszczególnia główne osiągnięcia w 2019 roku. Główne strategie CSR spółki mają na celu nie tylko maksymalne ograniczenie niekorzystnego wpływu jej produktów i działalności, ale również wcielanie w życie celu marki „Empower global industry, Make life smarter (Tworzenie możliwości dla przemysłu globalnego, wprowadzanie inteligentnych rozwiązań w życie)".

„To wspaniały rok dla Shanghai Electric, w którym spółka dokonała ważnych przełomów technologicznych w wielu dziedzinach, takich jak turbiny gazowe, pompy główne elektrowni jądrowych, wysokowydajna czysta energia węglowa, morska energia wiatrowa, druk 3D oraz akumulatory przepływowe - powiedział prezes Shanghai Electric Zheng Jianhua. - Nasi pracownicy są niezmiennie siłą napędową wszystkich tych działań, dlatego jest dla nas ważne, aby wzmacniać więź z pracownikami na całym świecie, wprowadzając skuteczne reformy mechanizmów dzielenia zysków i zarządzanie skoncentrowane na człowieku".

Innowacje w mechanizmach dzielenia zysków

Aby przyciągnąć i zatrzymać dobrych pracowników, od maja br. Shanghai Electric wprowadziła plan motywacyjny w formie akcji. Będą to akcje zastrzeżone serii A, które dotychczas pełniły funkcję bodźca strony popytowej do wzrostu gospodarczego, z korzyścią dla pracodawców i pracowników. Dzięki realizacji planu personel Shanghai Electric liczący 2194 pracowników otrzymałby w ramach programu motywacyjnego łącznie 134 miliony akcji zastrzeżonych, wzmacniając efektywność i zaangażowanie w pracę zespołową.

Transformacja cyfrowa

Spółka Shanghai Electric uruchomiła platformę internetu przemysłowego SEunicloud, aby wytyczać nowe granice, zarówno jeśli chodzi o ludzkie umysły, jak i maszyny. Platforma stanowi ważny krok w transformacji cyfrowej spółki. Nowe działy działalności Shanghai Electric, do których należą akumulatory do magazynowania energii i inteligentna produkcja, również odnotowały wzrost o do 30% dzięki wykorzystaniu fuzji i przejęć, spółek joint venture, kapitału wysokiego ryzyka i zwiększonych inwestycji w B+R.

Praktyka BHPiŚ

W celu ochrony bezpieczeństwa pracowników spółka Shanghai Electric ustanowiła system zarządzania BHP, który wyznacza standardy w zakresie rozmaitych regulacji z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. 80% spółek stowarzyszonych Shanghai Electric do końca 2019 r. otrzymało certyfikat systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy (OHSAS18001).

Na licznych rynkach regionalnych na całym świecie zostały również powołane komisje ds. ochrony środowiska, aby ułatwić realizację wytycznych BHPiŚ. Wzmacniają one zdolność spółki do szybkiego reagowania na zagrożenia, takie jak wybuch pandemii koronawirusa (praktyka BHPiŚ w Dubaju; 700 MW skoncentrowanej energii słonecznej + elektrownia wytwarzająca skoncentrowaną energię słoneczną z układem hybrydowym PV 250MW). Wyniki były pomyślne - w zeszłym roku liczba wypadków i poważnych urazów na placach budowy pozostała na poziomie zerowym.

Silniejsza społeczność

Dzięki projektowi „Employee Home (Dom pracownika)" wprowadzonym w miejscach realizacji siedmiu międzynarodowych projektów inżynieryjnych poza Chinami, spółka Shanghai Electric zapewniła pracownikom z różnych kręgów kulturowych okazję do komunikacji, socjalizacji i rozrywki. Wzmocnił on również więź między spółką a mieszkańcami dzięki swojej roli wielofunkcyjnej przestrzeni dla społeczności międzynarodowej.

Ekologia i ochrona środowiska

Spółka Shanghai Electric wprowadziła system „SEC-LOVE", aby zapewnić spójne podejście wszystkich działów spółki do ochrony środowiska. Dotychczas 80% spółek stowarzyszonych Shanghai Electric uzyskało certyfikat ISO14001 w zakresie system zarządzania środowiskowego (ang. Environmental Management System, EMS). Projekty takie jak pozyskiwanie energii ze spalania odpadów Nantong w Jiangsu, elektrownia wiatrowa Dongtai w Jiangsu oraz elektrownia fotowoltaiczna w Anhui Huaibei wskazują na silne przekonanie spółki o tym, że czysta energia to przyszłość.

Odpowiedzialność społeczna

W listopadzie 2019 r. spółka Shanghai Electric przekazała materiały dydaktyczne szkole podstawowej Managile Elementary School w miejscowości Zubaidiya w prowincji Wassit. Stanowi to kolejny ważny etap na drodze spółki do aktywnego i pełnego rozmachu rozwoju, który przysłuży się również społecznościom lokalnym. Pod koniec 2019 r. w ramach działalności zagranicznej Shanghai Electric zatrudnionych było ponad 4200 pracowników lokalnych na całym świecie.

Po wybuchu pandemii w styczniu Shanghai Electric przekazała maski chirurgiczne m.in. Fuji Electric Japan, elektrociepłowni Wassit w Iraku oraz na rzecz zintegrowanego projektu kopalni węgla i elektrowni Thar Block-1.

Shanghai Electric

Shanghai Electric Group Company Limited (SEHK: 02727, SSE: 601727) to przedsiębiorstwo zajmujące się konstruowaniem, produkcją i sprzedażą urządzeń energetycznych i przemysłowych. Firma skupia się na produkcji i sprzedaży urządzeń energetycznych, w tym urządzeń do elektrowni węglowych, gazowych, jądrowych i wiatrowych oraz urządzeń do magazynowania energii, wysokiej jakości sprzętu chemicznego, rozwiązań w zakresie sieci energetycznych oraz inteligentnych systemów zasilania; dział sprzętu przemysłowego zajmuje się produkcją i sprzedażą dźwigów, średnich i dużych silników elektrycznych, inteligentnego sprzętu produkcyjnego, podstawowych części przemysłowych, sprzętu do ochrony środowiska, zaś dział usług zintegrowanych - inżynierią i usługami z zakresu energetyki, ochrony środowiska i automatyki, w zakresie internetu przemysłowego, handlu międzynarodowego, usług finansowych, wysokiej jakości usług nieruchomości itd.

Odnośniki: www.shanghai-electric.com

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1159638/LOGO_Logo.jpg