Safeguard Medical finalizuje transakcję przejęcia, aby poszerzyć ofertę dla służb pierwszej pomocy

05.05.2020, 12:47aktualizacja: 05.05.2020, 12:47

Spółka uzupełnia swoją ofertę ratujących życie produktów i usług o Water-Jel Technologies.

CHARLOTTE, Karolina Północna, 5 maja 2020 r. /PRNewswire/ -- Safeguard Medical, globalny dostawca ratujących życie produktów i usług dla służb pierwszej pomocy, ogłosił dzisiaj przejęcie Water-Jel Technologies. Water-Gel z siedzibą w Carlstadt w stanie New Jersey jest światowym liderem w wytwarzaniu produktów do opatrywania ran oparzeniowych do celów ratunkowych. Dzięki przejęciu Safeguard Medical wzbogaci swoją solidną ofertę produktów ratujących życie, zyskując nowe możliwości w zakresie tworzenia zestawów produktów, a także organizacji szkoleń.

Spółka Safeguard Medical powstała na początku roku w wyniku partnerstwa z Water Street Healthcare Partners, inwestorem strategicznym koncentrującym się wyłącznie na sektorze opieki zdrowotnej, zawiązanego w celu dokonania fuzji Combat Medical Systems, Prometheus Medical i Trauma FX Ltd. Powstała w wyniku fuzji spółka oferuje kompleksowe portfolio innowacyjnych produktów i usług wysokiej jakości ze specjalizacją w dziedzinie medycyny ratunkowej. Water-Jel jest kolejnym etapem ekspansji Safeguard Medical, który uzupełni portfolio produktów spółki o rozwiązania do celów ratunkowych przeznaczone do opatrywania ran oparzeniowych oraz zwiększy potencjał spółki dzięki stworzeniu zarejestrowanego w agencji FDA zakładu produkcyjnego z certyfikatem ISO.

„Safeguard Medical łączy ważne produkty i wyspecjalizowaną praktyczną wiedzę medyczną z zakresu ratownictwa na rzecz ratowania życia. Specjalistyczna wiedza kliniczna spółki Water-Jel j jej czołowa pozycja w zakresie rozwiązań do opatrywania ran oparzeniowych do celów ratunkowych wzmocnią naszą zdolność do wspierania wszelkich służb pierwszej pomocy, a także cywili, którzy coraz częściej biorą udział w akcjach ratunkowych – powiedział Adam Johnson, dyrektor generalny Safeguard Medical. - Będziemy kontynuować budowanie naszego portfolio produktów i potencjału, aby osiągnąć cel, który polega na zapewnianiu służbom ratunkowym na każdym poziomie umiejętności i w każdym otoczeniu najlepszych narzędzi i przeszkolenia do ratowania życia”.

Mark Lait, dyrektor zarządzający Water-Jel, dodał: „Cieszymy się z możliwości połączenia sił z Safeguard Medical. Spółka Water-Jel powstała z głębokiego zaangażowania w rozwijanie najlepszych na świecie rozwiązań do opatrywania ran oparzeniowych do celów ratunkowych. Łącząc nasze produkty i potencjał z Safeguard Medical, zwiększamy zaangażowanie na rzecz jeszcze wyższego celu, jakim jest oferowanie naszym klientom znacznie rozszerzonego pakietu produktów i usług przeznaczonych do ratowania życia”.

Mark Lait dołączy do zespołu kierowniczego Safeguard Medical w roli prezesa ds. międzynarodowej sprzedaży produktów, a jego zwierzchnikiem będzie Adam Johnson. Water-Jel będzie kontynuować swoją działalność i świadczenie usług na rzecz klientów pod dotychczasową nazwą i marką. Warunki finansowe transakcji nie zostały ujawnione.

Safeguard Medical

Safeguard Medical jest czołowym globalnym dostawcą produktów i usług dla rosnącego rynku służb pierwszej pomocy. Spółka składa się z czterech cieszących się dużą renomą podmiotów specjalizujących się w dziedzinie medycyny ratunkowej: Combat Medical Systems, Prometheus Medical, Trauma FX Ltd. i Water-Jel Technologies. Safeguard Medical, jako jedna spółka, oferuje solidne portfolio innowacyjnych produktów wysokiej jakości, zestawów produktów i programów szkoleniowych dla służb pierwszej pomocy przeznaczonych do ratowania życia. Safeguard Medical jest spółką Water Street Healthcare Partners, inwestora strategicznego koncentrującego swoje działania na branży medycznej. Więcej informacji na stronie safeguardmedical.com.

Źródło: Safeguard Medical

Data publikacji 05.05.2020, 12:47