Huobi China odegra kluczową rolę w stworzeniu BSN

07.05.2020, 12:46aktualizacja: 07.05.2020, 12:46

PEKIN, 7 maja 2020 r. /PRNewswire/ – 25 kwietnia Chiny udostępniły do użytku komercyjnego sieć usług opartych na łańcuchu blokowym (ang. Blockchain-Based Service Network – BSN). Jest to kolejny dowód rosnącego zainteresowania Państwa Środka technologią łańcucha blokowego. Z założenia dostęp do sieci BSN ma umożliwić firmom i twórcom oprogramowania szybkie i niedrogie opracowywanie aplikacji opartych na technologii łańcucha blokowego.

Rząd Chin przewidział szereg różnych zastosowań dla sieci infrastruktury łańcucha blokowego, w tym aplikacje na potrzeby inteligentnych miast oraz rozwiązania z zakresu rejestrowania tożsamości i przechowywania danych. Huobi China została wyznaczona na jednego z operatorów szkieletu BSN.

Sieć BSN będzie działać nie tylko w Chinach, gdzie udowodniono jej efektywność, wykonalność i skalowalność. Prace nad jej wdrożeniem trwają już np. w Honkongu i Singapurze, a także przeszło 84 miastach.

Zgodnie z dokumentem opublikowanym podczas konferencji prasowej poświęconej uruchomieniu sieci w dniu 25 kwietnia. Sieć BSN podłączona będzie do 128 publicznych węzłów miejskich za pośrednictwem operatorów telekomunikacyjnych i liczy na kolejnych 200 do końca tego roku.

Huobi China zakończyła prace nad szkieletem, który zostanie zintegrowany z siecią BSN do lipca 2020 r. Publiczny dostęp do szkieletu łańcucha blokchain obsługiwanego przez Huobi China będzie zapewniony już wkrótce.

Tak na temat projektu i związanych z nim wielkich ambicji, jak również roli, jaką odgrywa w nich Huobi China, mówił jej dyrektor generalny Yuming Yuan: „Fakt wybrania Huobi China na jednego z operatorów szkieletu BSN stanowi dla firmy nowy krok milowy. Uchodzimy za jedno z największych przedsiębiorstw w branży blockchain. Oferowane przez nas możliwości badawczo-wdrożeniowe czynią z nas ważnego partnera w projekcie budowy zintegrowanego ekosystemu łańcucha blokowego w ramach programu sieci BSN".

Jest to bezprecedensowe przedsięwzięcie na skalę globalną. Często mówi się o rosnącym zainteresowaniu technologią blockchain w Chinach, ale dopiero wdrożenie sieci BSN pokazało ich ambicje w tej dziedzinie.

Zdjęcie – https://mma.prnewswire.com/media/1164704/HuobiChinaPlayPivotalRole.jpg

Źródło: Huobi China

Data publikacji 07.05.2020, 12:46