MF: Minister finansów Tadeusz Kościński uczestniczył w spotkaniu ministerialnym OECD i dyskusji nt. ożywienia gospodarczego (komunikat)

10.06.2020, 17:19aktualizacja: 10.06.2020, 17:19

- MF informuje:

- Zaprezentowanie działań krajów dotkniętym epidemią COVID-19 i stan gospodarki światowej były głównymi tematami spotkania OECD.

- Szef MF przedstawił sytuację naszego kraju, zapewniając o stabilności finansów publicznych w Polsce – co spotkało się z przychylnym przyjęciem.

Polska reakcja na pandemię COVID-19 była szybka i zdecydowana. Łączna wartość środków przeznaczonych dla wsparcia gospodarki wyniosła ok. 15% PKB. Mocno wierzę, że te działania wraz z silnymi fundamentami, konkurencyjnością oraz elastycznością naszej gospodarki pozwolą Polsce na szybki powrót na ścieżkę zrównoważonego wzrostu. Pracujemy też nad silnym wsparciem recovery z poziomu UE - powiedział minister Kościński.

Obecny sytuacja jaką wywołał koronawirus jest nadzwyczajna więc potrzebujemy nadzwyczajnych rozwiązań. Będziemy pobudzać gospodarkę, wspierać inwestycje na wielką skalę i chronić miejsca pracy. To może być również szansa m.in. na tworzenie nowych łańcuchów dostaw i przywracanie przemysłu w Europie i w Polsce – dodał szef resortu finansów.

Minister Finansów Tadeusz Kościński wziął dziś udział w wirtualnej sesji ministerialnej OECD odbywającej się przy okazji publikacji przez Organizację najnowszych prognoz dotyczących sytuacji gospodarczej na świecie i w państwach członkowskich: OECD Economic Outlook. W sesji wzięli także udział m.in. ministrowie: Hiszpanii, Nowej Zelandii, Australii, Włoch, Korei Południowej, Litwy, Słowenii, Słowacji, Kanady, Japonii a także przedstawiciele UE. Temat konferencji brzmiał: „Ścieżki ożywienia gospodarczego: scenariusze alternatywne i polityki makroekonomiczne”. Wirtualne (w obecnej sytuacji) spotkanie ministrów poza dyskusją nad stanem gospodarki światowej było także okazją do zaprezentowania działań poszczególnych krajów podjętych w celu przeciwdziałania skutkom gospodarczym pandemii COVID-19 i omówienia możliwości współpracy międzynarodowej w tym zakresie.

Minister Kościński przedstawił zakres działań podjętych w Polsce w celu przeciwdziałania skutkom gospodarczym pandemii COVID-19. Podczas sesji podkreślił, że dzięki odpowiedzialnej polityce finansowej Polski ostatnich lat, w ogólnoświatowy kryzys wywołany pandemią weszliśmy w dobrej kondycji, dobrym wzrostem PKB i zrównoważonymi finansami publicznymi. Podkreślił, iż naszym celem jest jak najszybszy powrót na ścieżkę wysokiego wzrostu gospodarczego. Cel ten realizujemy obecnie działaniami krajowymi, takimi jak Tarcza Antykryzysowa. Uwagi te spotkały się z przychylnym przyjęciem ze strony przedstawicieli innych krajów członkowskich oraz ekspertów OECD.

Sytuacja pandemii i jej skutki to także wyzwanie globalne, wymagające wysiłku i współpracy podmiotów międzynarodowych w tym państw, organizacji międzynarodowych i międzynarodowych instytucji finansowych. Spotkanie ministerialne w OECD było kolejną okazją do wypracowania wspólnych i skutecznych rozwiązań na rzecz powrotu światowej gospodarki na ścieżkę wzrostu i zrównoważonego rozwoju. Polska ma w tym swój udział.

OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) jest ważną międzynarodową, międzyrządową organizacją gospodarczą, skupiającą wysoko rozwinięte państwa, które łączy akceptacja dla zasad demokracji i gospodarki rynkowej. Obecnie głównym jej zadaniem jest promowanie współpracy oraz wypracowywanie globalnych rozwiązań w obszarach gospodarczym, politycznym i społecznym a także dostarczanie wysokiej jakości analiz w tym zakresie. Organizacja została powołana do życia na mocy Konwencji Paryskiej, podpisanej 14 grudnia 1960 r. Rozpoczęła działalność z dniem 30 września 1961 r. i jest bezpośrednią sukcesorką Organizacji Europejskiej Współpracy Gospodarczej (Organisation for European Economic Co-operation - OEEC), powstałej w 1948 r. dla integrowania odbudowujących się ze zniszczeń wojennych gospodarek państw europejskich, korzystających z pomocy w ramach Planu Marshalla. Polska jest członkiem OECD od listopada 1996 roku. Siedziba organizacji znajduje się w Paryżu. OECD w bieżącym roku obchodzi swoje 60-lecie działalności.

kom/ mom/

Data publikacji 10.06.2020, 17:19