Raport: co dziesiąty Polak odczuwa problemy finansowe w związku z pandemią

22.07.2020, 09:09aktualizacja: 22.07.2020, 09:09

Pandemia sprawiła, że problemy finansowe odczuwa co dziesiąty Polak - wynika z raportu Santander Consumer Banku. W najgorszej sytuacji są seniorzy - prawie 40 proc wskazań.

Jak czytamy w raporcie Santander Consumer Banku (SCB) "Polaków portfel własny – wyjątkowe lato", mimo trudnej sytuacji gospodarczej, znaczące pogorszenie nastrojów jeszcze nie nastąpiło.

"Co trzeci ankietowany uznaje swoją obecną sytuację finansową za dobrą (32,3 proc.), ponad 10 proc. za bardzo dobrą, a prawie połowa za średnią (45,8 proc.). Na odpowiedzi +raczej zła+ i +bardzo zła+ wskazał łącznie zaledwie co dziesiąty badany" - podano.

Według Piotra Dolata z zarządu Santander Consumer Banku, w marcu, czyli na samym początku pandemii, swoją sytuację jako średnią określiło nieznacznie mniej, bo 41 proc. respondentów. "Niemal tyle samo osób (11 proc.), ile obecnie, mówiło o niej jako o złej" - wskazał.

"Widać więc, że mimo coraz trudniejszej sytuacji gospodarczej nastroje Polaków wciąż są niezłe. Być może realne odzwierciedlenie skutków kryzysu w ocenie własnej sytuacji finansowej będzie lepiej widoczne za jakiś czas, na przykład, kiedy skończy się wsparcie rządowe dla przedsiębiorców realizowane w ramach kolejnych edycji tarczy antykryzysowych" - ocenił.

Z raportu wynika, że stan swoich portfeli najlepiej oceniają 30-latkowie. Prawie 18 proc. z nich uważa swoją sytuację finansową za bardzo dobrą, a ponad 40 proc. za raczej dobrą. Niemal równie pozytywne deklaracje płyną z pokolenia 50-latków. Z sytuacji materialnej najbardziej zadowolona jest większość osób z wykształceniem wyższym (54,4 proc.) oraz mieszkańcy dużych miast, takich jak Katowice, Wrocław czy Gdańsk. (PAP)

autorka: Longina Grzegórska-Szpyt

lgs/ dym/