Siepomaga bohaterom powstania warszawskiego

30.07.2020, 16:37aktualizacja: 30.07.2020, 16:37

Siepomaga.pl/Siepomaga Bohaterom
W 1944 roku walczyli o naszą wolność i godność. Ruszyła zbiórka Siepomaga.pl dla żyjących żołnierzy powstania warszawskiego.

Powstanie warszawskie było zrywem ludzi młodych. Większość z nich wkroczyła w dorosłość podczas okupacji. 65 proc. powstańców miało poniżej 25 lat. Pomimo dużych strat w szeregi powstańcze nieustająco wstępowali nowi ochotnicy. Najmłodszy żołnierz powstania miał 10 lat.

„Walczyli o naszą wolność i godność. Ponieśli za to gigantyczną cenę. Nie chodzi tylko o tragedię samego powstania, ale również o lata powojenne. Represjonowani i szykanowani, spychani przez władze PRL na margines społeczny. To przełożyło się w wielu przypadkach na żenujące emerytury. Niegodne tych ludzi. Ludzie, którzy 76 lat temu walczyli o Warszawę, o moje miasto i kraj nie mogą żyć dziś w warunkach urągających ludzkiej godności. Nie zgadzam się na to” - mówi organizator zbiórki, dziennikarz i warszawiak Filip Chajzer.

Zebrana kwota zostanie przekazana przez Siepomaga.pl żyjącym żołnierzom powstania warszawskiego.

„Dzisiaj w Polsce żołnierze zarabiają średnio 4 tys. zł. Marzy mi się, żeby zapewnić każdemu z żyjących powstańców warszawskich pensję dzisiejszego żołnierza polskiej armii. Chociaż raz. To piękny cel, nie tylko na poziomie materialnym, ale przede wszystkim symbolicznym…” - mówi Filip Chajzer.

W czasie pierwszych 18 godzin od rozpoczęcia zbiórki do akcji włączyło się ponad 800 darczyńców, którzy przekazali bohaterom powstania warszawskiego kwotę 30,5 tys. złotych.

Zbiórka będzie prowadzona do 2 października br. przez największą polską platformę crowdfundingową Siepomaga.pl. Partnerem zbiórki jest Muzeum Powstania Warszawskiego. Link do zbiórki: https://www.siepomaga.pl/bohaterom

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.07.2020, 16:37