DCG rozpoczyna wydobywanie bitcoinów za pośrednictwem nowej spółki zależnej: Foundry

28.08.2020, 11:55aktualizacja: 28.08.2020, 11:55

- Nowy podmiot zapewni kapitał i usługi doradcze wspomagające ekosystem wydobywania aktywów cyfrowych; - Do końca 2021 r. DCG zainwestuje w Foundry 100 mln USD.

NOWY JORK -(BUSINESS WIRE) - Digital Currency Group (DCG), przedsiębiorstwo o zasięgu globalnym zajmujące się budowaniem, nabywaniem i inwestowaniem w spółki specjalizujące się w technologii blockchain, ogłosiło dziś sfinalizowanie inwestycji w nową spółkę zależną, w której będzie posiadać pakiet kontrolny: Foundry, podmiot utworzony bez zbędnego rozgłosu w 2019 r., oferuje „górnikom” i wytwórcom aktywów cyfrowych zinstytucjonalizowaną wiedzę, kapitał oraz usługi z zakresu analizy rynków, zapewniając im zasoby umożliwiające tworzenie, utrzymanie i zabezpieczenie zdecentralizowanych sieci. Mike Colyer, były członek kadry kierowniczej w Core Scientific, został mianowany dyrektorem wykonawczym Foundry.

Foundry powstało w odpowiedzi na instytucjonalne zapotrzebowanie na większy dostęp do kapitału, lepszą efektywność funkcjonowania rynku oraz przejrzystość w branży wydobywania bitcoinów. Dziś spółka oferuje ekosystemowi wydobywczemu trzy rodzaje usług: finansowanie i zakup sprzętu, wydobywanie i staking, a także usługi konsultingowe i doradcze.

Już od chwili powstania Foundry stała się jednym z największych wydobywców bitcoinów w Ameryce Północnej. Zainwestowała również dziesiątki milionów dolarów w finansowanie wyposażenia innych firm wydobywczych i pomogła w zakupie około połowy sprzętu wykorzystywanego do wydobywania, jaki w tym roku dostarczono w Ameryce Północnej.

„Chcemy wzmocnić zdecentralizowaną infrastrukturę nowej gospodarki cyfrowej, a nasza działalność przyczyni się do wsparcia rozwoju i wzrostu wydobycia – zwłaszcza w Ameryce Północnej - powiedział Mike Colyer, dyrektor wykonawczy Foundry. - Jesteśmy przedsiębiorstwem stworzonym dla „górników”, współpracujemy z przedsiębiorcami, którzy chcą uczestniczyć w realizacji naszej misji, jaką jest wprowadzenie branży na wyższy poziom oraz stworzenie zdecentralizowanego ekosystemu wydobywczego”.

DCG zobowiązało się do zainwestowania w Foundry ponad 100 milionów dolarów do końca 2021 r. Po raz pierwszy w historii branży, dzięki stabilnej sieci DCG „górnicy” i wytwórcy mają możliwość nawiązania współpracy z zaufanymi wspólnikami i czerpać z zasobów kapitałowych.

„Naszą misją w DCG jest przyspieszenie rozwoju lepszego systemu finansowego – powiedział Barry Silbert, założyciel i dyrektor generalny DCG. - Wydobywanie i staking aktywów cyfrowych leży u podstaw technologii blockchain, która będzie główną siłą napędową rozwoju. Foundry zapewnia podstawowe zasoby i wiedzę filarom branży, a doświadczenie, wiarygodność i uczciwość, jakie charakteryzują Mike’a Colyera i jego zespół, umożliwiają wspieranie rosnących potrzeb górników i wytwórców”.

Foundry skupia się na nawiązywaniu współpracy z głównymi graczami branży wydobycia i stakingu, której celem jest zwiększenie dostępu do wydobywania zasobów cyfrowych, decentralizacja możliwości geograficznych oraz zwiększenie poziomu wiarygodności i przejrzystości w ekosystemie wydobywania bitcoinów. Ponadto Foundry ma nadzieję na nawiązanie ścisłej współpracy ze spółkami energetycznymi i rządami, co ma jej pomóc w sformułowaniu i wdrażaniu strategii wydobywania.

„Zrozumienie branży wydobywczej oraz pełne wsparcie DCG sprawiły, że Foundry stało się kluczowym partnerem naszej ubiegłorocznej ekspansji w Ameryce Północnej. Ponieważ dążymy do zwiększenia naszego udziału w rynku globalnym, zamierzamy dalej współpracować z Foundry” – powiedział Jordan Chen, dyrektor operacyjny MicroBT, „przedsiębiorstwa wydobywającego i produkującego bitcoiny z siedzibą w Shenzhen.

„Dzięki współpracy i wsparciu finansowemu, jakie Foundry oferuje naszym klientom końcowym, w tym roku zdołaliśmy wysłać do USA znaczną liczbę maszyn - powiedział Su Ke, dyrektor sprzedaży globalnej i marketingu działu Antiminer w Bitmain. - Stało się tak dzięki zinstytucjonalizowanym usługom świadczonym przez Foundry na rzecz przedsiębiorstw z Ameryki Północnej oraz doświadczeniu i wiedzy jej zespołu. Mamy nadzieję, że dalsza bliska współpraca z Foundry pozwoli nam na dotarcie do jeszcze szerszej grupy klientów i zapewnienie im jeszcze lepszej oferty”.

Poza Foundry spółką zależną DCG jest również Grayscale Investments, największe przedsiębiorstwo zajmujące się zarządzaniem aktywów w branży walut cyfrowych, Genesis, pierwszy na świecie oferujący kompleksowe usługi prime broker waluty centralnej oraz CoinDesk, jedna z największych na świecie spółek stanowiących zaplecze medialne branży blockchain i organizujących związane z nią wydarzenia. DCG ponadto posiada inwestycje w ponad 160 spółkach na całym świecie.

Siedziba Foundry mieści się w Rochester w stanie Nowy Jork.

Foundry

Foundry, spółka zależna DCG, świadczy usługi finansowania i doradztwa w branży wydobywania i stakingu aktywów cyfrowych. Realizując misję umacniania zdecentralizowanej infrastruktury otoczenia cyfrowego, Foundry zapewnia przedsiębiorstwom zajmującym się wydobywaniem aktywów cyfrowych kapitał i usługi z zakresu analizy rynku.

Siedziba Foundry mieści się w Rochester w stanie Nowy Jork. Więcej informacji można znaleźć na stronie: foundrydigital.com.

O DCG

Digital Currency Group, założona w 2015 r. przez Barry’ego Silberta, jest globalnym przedsiębiorstwem zajmującym się budowaniem, nabywaniem i inwestowaniem w spółki blockchain z całego świata. Jako najbardziej aktywny inwestor w przestrzeni blockchain DCG działa w epicentrum branży blockchain, wspierając ponad 160 spółek w ponad 30 krajach. Poza prowadzeniem działalności inwestycyjnej DCG jest również spółką macierzystą Grayscale Investments, Genesis, CoinDesk oraz Foundry.

Siedziba DCG mieści się w Nowym Jorku. Więcej informacji można znaleźć na stronie: dcg.co.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com pod adresem: https://www.businesswire.com/news/home/20200827005146/en/

Źródło: Digital Currency Group

KONTAKT: