Oracle i Walmart informują o uzyskaniu tymczasowej zgody od amerykańskiego rządu

21.09.2020, 13:08aktualizacja: 21.09.2020, 13:08

REDWOOD SHORES, Kalifornia i BENTONVILLE, Arkansas, 20 września 2020 r. /PRNewswire/ -- Prezydent ogłosił, że przedsiębiorstwo ByteDance uzyskało tymczasową zgodę od amerykańskiego rządu na zawarcie porozumienia, które rozwiąże bieżące problemy. Porozumienie zakłada łączną inwestycję Oracle i Walmart w pozyskanie 20% udziałów w nowo utworzonej spółce TikTok Global.

W ramach porozumienia TikTok powoła do życia nową spółkę – TikTok Global, która będzie odpowiadać za świadczenie wszystkich usług TikTok na rzecz użytkowników ze Stanów Zjednoczonych i większości użytkowników z reszty świata. Na chwilę obecną amerykański rząd wydał warunkową zgodę na realizację przedsięwzięcia, w ramach którego Oracle uzyska status dostawcy bezpiecznych usług w chmurze na rzecz TikTok.

Udziały większościowe w TikTok Global znajdą się w posiadaniu amerykańskich inwestorów, w tym Oracle i Walmart. TikTok Global będzie funkcjonować jako niezależna spółka amerykańska z siedzibą główną w Stanach Zjednoczonych, zaś czterech z pięciu członków zarządu spółki będzie pochodzić z Ameryki.

Całość technologii TikTok będzie w posiadaniu TikTok Global, zachowując zgodność z prawem amerykańskim i przepisami dotyczącymi prywatności. Prywatność danych 100 mln amerykańskich użytkowników TikTok zostanie niezwłocznie zagwarantowana poprzez przeniesienie wszystkich amerykańskich danych do centrów zlokalizowanych w chmurze drugiej generacji Oracle, uważanych za najbezpieczniejsze centra danych na świecie.

Wykorzystując wieloletnie doświadczenie w zabezpieczaniu najbardziej poufnych danych na świecie, stworzona przez Oracle chmura drugiej generacji umożliwia pełne izolowanie użytkowanych aplikacji i autonomiczne reagowanie na zagrożenia dla bezpieczeństwa. Ta wyjątkowa technologia eliminuje ryzyko związane ze szpiegowaniem amerykańskich użytkowników przez rządy obcych krajów oraz próby oddziaływania na nich za pomocą dezinformacji.

Oprócz ugruntowanej pozycji kapitałowej wkładem wniesionym przez Walmart będą możliwości prowadzenia handlu za pośrednictwem różnorodnych kanałów, w tym platformy sprzedaży internetowej Walmart.com, wymiany e-handlowej, realizacji zamówień, płatności i usługi reklamowej typu measurement-as-a-service (pomiar jako usługa).

TikTok Global stworzy ponad 25 tys. nowych miejsc pracy w Stanach Zjednoczonych, zasilając Skarb Państwa kwotą ponad 5 mld USD w ramach podatków.

TikTok Global, wraz z Oracle, SIG, General Atlantic, Sequoia, Walmart i Coatue, podejmie inicjatywę edukacyjną służącą opracowaniu i dostarczeniu opartego na sztucznej inteligencji programu nauczania z wykorzystaniem internetowych materiałów wideo, służącego do nauki dzieci z centrów miast i przedmieści. Obejmie ona szereg kursów – począwszy od podstawowych umiejętności czytania i liczenia, a skończywszy na naukach ścisłych, historii i inżynierii komputerowej.

Niespełna 12 miesięcy dzieli TikTok Global od pierwszej oferty publicznej i notowania spółki na giełdzie amerykańskiej, co będzie skutkować wzrostem amerykańskich udziałów w TikTok Global oraz utrzymaniem tendencji wzrostowej w dłuższej perspektywie czasowej.

Porozumienie umożliwi TikTok Global dalsze zapewnianie stu milionom Amerykanów dostępu do uwielbianej przez nich sieci społecznościowej oraz zwiększanie konkurencji na rynku sieci społecznościowych.

Oracle

Oracle Cloud oferuje kompletny zestaw zintegrowanych aplikacji z zakresu sprzedaży, obsługi, marketingu, zasobów ludzkich, finansów, łańcucha dostaw i produkcji, a także zautomatyzowaną i bezpieczna infrastrukturę drugiej generacji, obejmującą autonomiczną bazę danych Oracle. Więcej informacji na temat Oracle (NYSE: ORCL) można znaleźć na stronie: www.oracle.com.

Walmart

Walmart Inc. (NYSE: WMT) wspiera gromadzenie oszczędności i ułatwia życie ludziom na całym świecie – niezależnie od miejsca i czasu, działając za pośrednictwem sklepów stacjonarnych, Internetu oraz mobilnych urządzeń. Każdego tygodnia ponad 265 mln klientów i członków odwiedza blisko 11,5 tys. sklepów pod 56 markami w 27 krajach oraz witryn poświęconych sprzedaży internetowej. Walmart zatrudnia ponad 2,2 mln osób na świecie, osiągając przychody za rok podatkowy rzędu 524 mld USD. Walmart pozostaje liderem pod względem zrównoważonego rozwoju, filantropii korporacyjnej i możliwości zatrudnienia. Więcej informacji na temat Walmart można uzyskać na stronie: corporate.walmart.com, lub odwiedzając profile firmy na Facebooku: facebook.com/walmart i Twitterze: twitter.com/walmart.

Znaki towarowe

Oracle i Java są zastrzeżonymi znakami towarowymi firmy Oracle i / lub jej oddziałów. Inne nazwy mogą być znakami towarowymi ich właścicieli

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/467598/Oracle_Logo.jpg

Źródło: Oracle