Rozpoczęcie przedsprzedaży biletów, Konkursy 1-2 i Wolny Duch na 36. WFF

30.09.2020, 13:51aktualizacja: 30.09.2020, 13:51

36. Warszawski Międzynarodowy Festiwal Filmowy - logo
Już jutro, w czwartek 1 października 2020 r. o godzinie 10:00 rozpoczyna się w Kinotece w Pałacu Kultury i Nauki przedsprzedaż biletów na 36. WFF.

Pełny harmonogram projekcji jest dostępny w formie pdf pod adresem: https://wff.pl/film-schedule.

Organizatorzy zachęcają do logowania się do panelu „Mój WFF” przez http://wff.pl/login i układania swojego osobistego harmonogramu. Można go będzie następnie wydrukować i opłacić w kasach przedsprzedaży od 1 października od godz. 10:00, a od 12:00 będzie można opłacić swoje zamówienie także ONLINE.

W konkursie filmów realizowanych przez debiutantów - Konkursie 1-2, znalazł się m.in. film „Asia” Ruthy Pribar z Izraela ze znaną z serialu „Unorthodox” Shirą Haas, wstrząsający i oparty na prawdziwych wydarzeniach „Dziewczynka z Parku Igieł” Pierre’a Monnarda ze Szwajcarii, „Najlepsze przed nami” Jinga Wanga z Chin czy animowany dokument „Moja ulubiona wojna” Ilze Burkovskiej-Jacobsen, a także „Spirala” Cecílii Felméri z gwiazdami rumuńskiego kina - Bogdanem Dumitrache i Alexandrą Borbély czy ukraiński „Z zawiązanymi oczami” Tarasa Drona. Łącznie w tym konkursie organizatorzy zaprezentują 15 tytułów.

Z kolei w ulubionym przez widzów Konkursie Wolny Duch 36. WFF znalazły się m.in. brawurowe historie ekscentrycznych braci szukających głowy Pancho Villi - „Brzydkie kaczątka” Mauricio Chernovetzky’ego z Meksyku, charyzmatyczny polityk z zamiłowaniem do przemocy - „Danny. Legenda. Bóg” Yavora Petkova, całkiem nieprzyzwoici przestępcy - „Łajzy” Carlosa Moreno z Kolumbii, nietolerancyjni fińscy sąsiedzi - „Nie na moim podwórku” Teemu Nikki, islandzka grupa „Hatari" i jej występ w konkursie Eurowizji w Izraelu - dokument „Piosenka o nienawiści” Anny Hildur. Pojawi się też Marina Abramović - „Powrót do domu - Marina Abramovic i jej dzieci” Borisa Miljkovićia, tajwańscy posłowie jako mutanty zombie - „Spieprzaj” I-Fana Wanga oraz legendy Majów - „Tragiczna dżungla” Yulene Olaizoli.

Przypominamy, że filmem otwarcia jest wyprodukowana przez Terrence’a Malicka „Księga wizji” Carlo S. Hintermanna, otwierająca tegoroczną edycję Tygodnia Krytyków na festiwalu w Wenecji. W rolach głównych występują Charles Dance, Lotte Verbeek oraz Sverrir Gudnason. Reżyser przyjedzie do Warszawy. Filmem zamknięcia jest nagrodzony Specjalną Nagrodą Jury na festiwalu w Wenecji film Andreja Konchalovsky’ego - „Drodzy towarzysze”.

Swój przyjazd do Warszawy zapowiedzieli też m.in. Petr Zelenka, Martin Šulík, Rudolf Biermann, Uje Brandelius, Dan Chisu i Visar Morina.

Więcej informacji: wff.pl

36. Warszawski Międzynarodowy Festiwal Filmowy, organizowany przez Warszawską Fundację Filmową, jest wspierany przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego. Sponsorzy i Partnerzy WFF to: Epson, Fabryka Wyobraźni, aplikacja Going. Kina festiwalowe to Kinoteka i Multikino Złote Tarasy. Partner branżowy w Chinach to Film Factory. Oficjalne samochody zapewnia MB Motors. Hotel festiwalowy to Marriott Warsaw. Oficjalnym przewoźnikiem są Polskie Linie Lotnicze LOT. Partnerzy medialni: AMC, Co Jest Grane 24, Filmweb, K MAG, Onet, SundanceTV i Radio Zet. Spedytorem jest DHL.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.09.2020, 13:51