ENERGOAPARATURA SA (23/2020) Zawarcie umowy

26.10.2020, 14:54aktualizacja: 28.10.2020, 17:32

Raport bieżący 23/2020

Zarząd Spółki Energoaparatura S.A. w Katowicach zawiadamia, iż w dniu 26 października 2020 r. obustronnie podpisano z ANABUD Zbigniew Bogucki z siedzibą w Łagówku (Wykonawca) trzy umowy podwykonawcze, których przedmiotem jest wykonanie przez Energoaparaturę S.A. (Podwykonawca) całości robót elektryczno - kablowych w ramach inwestycji realizowanych w formule "pod klucz" dla E&W Sp. z o.o. DAM Spółka komandytowa (Zamawiający), tj. odpowiednio:

1. Umowę na roboty elektryczno-kablowe prowadzące do budowy Farmy Wiatrowej Wągrowiec, w podziale na 2 Fazy, przy czym Faza II warunkowana jest uzyskaniem jej finansowania przez Zamawiającego i wydaniem polecenia jej wykonania. Łączna wartość Umowy wynosi 9.390.000,00 zł (słownie: dziewięć milionów trzysta dziewięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100) netto, w tym faza I (prace projektowe) nie może przekroczyć 315.000,00 zł. Umowa obejmuje także zastrzeżone na rzecz Zamawiającego i Wykonawcy prawo opcji obejmujące zmianę parametrów materiałowych, a skutkujące wówczas obniżeniem wartości Umowy o 70.000,00 zł netto, z którego Zamawiający może skorzystać nie później niż do dnia 31.01.2021 r.

2. Umowę na roboty elektryczno-kablowe prowadzące do budowy Farmy Wiatrowej Oborniki, w podziale na 2 Fazy, przy czym Faza II warunkowana jest uzyskaniem jej finansowania przez Zamawiającego i wydaniem polecenia jej wykonania. Łączna wartość Umowy wynosi 5.850.000,00 zł (słownie: pięć milionów osiemset pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100) netto, w tym faza I (prace projektowe) nie może przekroczyć 163.500,00 zł. Umowa obejmuje także zastrzeżone na rzecz Zamawiającego i Wykonawcy prawo opcji obejmujące zmianę parametrów materiałowych, a skutkujące wówczas obniżeniem wartości Umowy o 97.000,00 zł netto, z którego Zamawiający może skorzystać nie później niż do dnia 31.01.2021 r

3. Umowę na roboty elektryczno-kablowe prowadzące do budowy Farmy Wiatrowej Wyrzysk, w podziale na 2 Fazy, przy czym Faza II warunkowana jest uzyskaniem jej finansowania przez Zamawiającego i wydaniem polecenia jej wykonania. Łączna wartość umowy wynosi 3.090.000,00 zł (słownie: trzy miliony dziewięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100) netto, w tym faza I (prace projektowe) nie może przekroczyć 169.500,00 zł. Umowa obejmuje także zastrzeżone na rzecz Zamawiającego i Wykonawcy prawo opcji obejmujące zmianę parametrów materiałowych, a skutkujące wówczas obniżeniem wartości Umowy o 70.000,00 zł netto, z którego Zamawiający może skorzystać nie później niż do dnia 31.01.2021 r.

Dla każdej z Umów, prace Podwykonawcy mają zostać zrealizowane w terminach do dnia 31.01.2021 r. (Faza I - projekt) i do dnia 07.02.2022 r. (Faza II - roboty), który to termin - w przypadku wydania polecenia realizacji Fazy II po dniu 31.01.2021 r. - ulegnie automatycznemu przesunięciu o czas równy liczbie dni po dniu 31.01.2021 r. do dnia wydania polecenia, a w razie niewydania polecenia realizacji Fazy II do upływu 8 miesięcy od dnia zawarcia Umowy - termin jego wydania będzie przedmiotem odrębnych uzgodnień, z zastrzeżeniem prawa do żądania zmiany wynagrodzenia o koszty utrzymania gotowości Podwykonawcy do realizacji Fazy II. Natomiast w razie nieuzgodnienia tego terminu do upływu 10 miesięcy od zawarcia Umowy - każda ze Stron jest uprawniona do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od Umowy.

Pozostałe warunki ww. Umów nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych w przypadku zawierania umów tego rodzaju. Jako kryterium istotności informacji Spółka przyjmuje wartość Umów powyżej 30% wartości kapitałów własnych emitenta (dla 1 umowy) lub powyżej 50% wartości kapitałów własnych emitenta dla łącznie 2 lub więcej umów zawartych z jednym podmiotem w okresie ostatnich 12 miesięcy.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz