Polityka i społeczeństwo

MKiŚ: EkoSfera – drugi dzień konferencji online (komunikat)

10.11.2020, 18:42aktualizacja: 10.11.2020, 18:43

- MKiŚ informuje:

Odnawialne źródła energii, elektromobilność, zielone technologie, a także gospodarka obiegu zamkniętego to główne tematy drugiego dnia konferencji EkoSfera. W wydarzeniu, które odbyło się 10 listopada 2020 r. udział wziął wiceminister klimatu i środowiska Ireneusz Zyska.

W trakcie konferencji odbyła się debata pt. „Energetyczna rewolucja offshore wind na Morzu Bałtyckim jako element polityki klimatycznej UE” z udziałem Pełnomocnika rządu ds. OZE Ireneusza Zyski oraz przedstawicieli: PGE Baltica, Baltic Power, PSEW, PTMEW, ENERXperience, Stowarzyszenia Polski Wodór.

Jak podkreślił wiceminister Zyska, Morze Bałtyckie może odegrać znaczącą rolę w dążeniach do osiągnięcia neutralności klimatycznej i transformacji energetycznej.

„Polska dostrzega wiodącą rolę morskich farm wiatrowych w zapewnieniu zielonego wzrostu i ma zamiar znacząco kontrybuować w tym celu rozwijając krajowe projekty morskich farm wiatrowych w wyłącznej strefie ekonomicznej Polski na Morzu Bałtyckim. Deklaracja Bałtycka, która została podpisana z inicjatywy Polski, to ważny impuls dla transformacji energetycznej naszego kraju, dzięki podkreśleniu roli rozwoju morskiej energetyki wiatrowej” – powiedział.

Wiceminister klimatu i środowiska wskazał także, że korzyści wynikające z rozwoju morskiej energetyki wiatrowej mogą dotyczyć wszystkich krajów regionu poprzez stworzenie nowych miejsc pracy i kompleksowego łańcucha dostaw, w tym produkcji specjalistycznych komponentów i usług.

„Naszym celem jest stworzenie sprzyjających warunków dla rozwoju morskiej energetyki wiatrowej dla zapewnienia zrównoważonych, pewnych i tanich dostaw energii w krajach Morza Bałtyckiego” – podkreślił.

Pełnomocnik rządu ds. OZE w trakcie drugiego dnia konferencji wziął także udział w debacie „Elektromobilność – szanse i wyzwania. Transformacja elektryczna i wodorowa – kierunki rozwoju rynku motoryzacyjnego i nie tylko”.

Wiceminister podkreślił, że rząd RP stara się tworzyć najlepsze warunki do inwestowania w technologie wodorowe w Polsce.

„W lipcu br. przedstawiciele resortu wraz z najważniejszymi spółkami sektora energetycznego i transportowego podpisali list intencyjny o ustanowieniu partnerstwa na rzecz budowy gospodarki wodorowej i zawarcia sektorowego porozumienia wodorowego. Chciałabym zaznaczyć, że list ma charakter otwarty, dlatego serdecznie zachęcam wszelkich interesariuszy by dołączyli do tej platformy współpracy” – powiedział.

Wiceminister wskazał także, że w styczniu rozpocznie się nabór wniosków w ramach programu „Zielony transport publiczny”.

„To program z budżetem 1,3 mld zł na zakup autobusów elektrycznych oraz autobusów napędzanych wodorem. Mamy nadzieję, że program będzie impulsem do rozwoju elektromobilności w Polsce” – podsumował.

Konkursy GreenEvo oraz Produkt w Obiegu

W trakcie drugiego dnia konferencji „EkoSfera” minister klimatu i środowiska Michał Kurtyka pogratulował laureatom konkursów GreenEvo – Akcelerator zielonych technologii oraz konkursu Produkt w Obiegu.

GreenEvo – akcelerator zielonych technologii

GreenEvo – Akcelerator Zielonych Technologii to unikatowy program Ministerstwa Klimatu i Środowiska, mający na celu wsparcie polskich przedsiębiorców w promocji polskich technologii środowiskowych w kraju i za granicą.

Jego głównym zadaniem jest pomoc polskim małym i średnim firmom w nawiązywaniu kontaktów międzynarodowych, a także dostarczenie im wiedzy i narzędzi umożliwiających dynamiczny rozwój. Działania podejmowane w programie w sposób kompleksowy stymulują rozwój oraz wzmacniają pozycję innowacyjnych zielonych technologii w procesie budowania gospodarki o obiegu zamkniętym (circular economy).

Więcej informacji na stronie GreenEvo - https://greenevo.gov.pl/pl/

Produkt w Obiegu

Konkurs Produkt w Obiegu skierowany jest do producentów, projektantów, dystrybutorów oraz usługodawców. Ideą konkursu jest promowanie osiągnięć w dziedzinie zrównoważonego produkowania i łączenia ciekawego design z ochroną klimatu.

Do konkursu zgłaszać można produkty lub projekty, które wpisują się w ideę Gospodarki o Obiegu Zamkniętym, tj. w ideę minimalizacji wpływu na środowisko wytworzonych produktów przez takie ich zaprojektowanie i wybór materiałów, który umożliwi ich powtórne wykorzystanie. Projektowane rozwiązanie dla danego produktu ma umożliwić jego ponowne włączenie do obiegu – po zakończeniu użytkowania w jego pierwotnej formie.

Więcej informacji na stronie POLECO - https://poleco.pl/pl/aktualnosci/rozstrzygnieto-iv-edycje-konkursu-produkt-w-obiegu/

kom/ jml/

Data publikacji 10.11.2020, 18:42