Milanówek: Milanowska Willa Waleria wraca do życia!

13.11.2020, 10:36aktualizacja: 13.11.2020, 11:03

Fot. UM Milanówek
2 listopada 2020 r. milanowski magistrat z dumą ogłosił informację o otrzymaniu dofinansowania na utworzenie Milanowskiego Centrum Usług Społecznych w kwocie ponad 3 mln złotych.

Tą pozytywną wiadomością rozpoczął się tydzień w tym podwarszawskim mieście-ogrodzie. Ale to nie jedyne dofinansowanie uzyskanie przez Milanówek w tamtym tygodniu! W piątek 6 listopada Burmistrz Piotr Remiszewski na swoim oficjalnym profilu na Facebooku poinformował o otrzymanej dotacji w kwocie 8 milionów złotych na rewitalizację i utworzenie interdyscyplinarnego miejsca edukacji kulturalnej w Willi Waleria. Dofinansowanie zostało otrzymane ramach poddziałania 1.1 z puli tzw. środków norweskich.

Budynek wzniesiony w 1910 roku według projektu Rufina Morozowicza dla jego żony Walerii jest jednym z niezaprzeczalnych symboli miasta Milanówka. To tutaj mieszkał i tworzył jeden z najwybitniejszych polskich rzeźbiarzy dwudziestolecia międzywojennego i prywatnie zięć Morozowicza, Jan Szczepkowski. To tutaj swojego czasu odbywały się spotkania informacyjne Oddziału Warszawskiego Związku Polskich Artystów Plastyków.

W świadomości mieszkańców Milanówka Willa Waleria jest niezwykle cennym dziedzictwem kulturowym miasta. Przez lata obserwowali jak stan tego historycznego domu się pogarszał i tracili już nadzieję, że budynek kiedykolwiek odżyje. Dzięki otrzymanym w tym roku dofinansowaniom (w sumie 8 441 119.02 zł – przyp. red.) nadzieja na odrestaurowanie i ponowne ożywienie tak symbolicznego dla Milanówka miejsca powróciła.

W ramach projektu „Rewitalizacja willi Waleria w Milanówku - stworzenie interdyscyplinarnego miejsca edukacji kulturalnej” oprócz prac konserwatorskich i robót budowlanych rozwinięta zostanie oferta kulturalno-edukacyjna Milanowskiego Centrum Kultury. Obejmie ona nowe formy działań, takie jak: konferencje oraz wycieczki, ekspozycje, wykłady, plenery malarskie, warsztaty terapii zajęciowej, warsztaty grafiki komputerowej, targi, koncerty czy e-kultura. Grupami docelowymi będą wszyscy – od dzieci, młodzieży, studentów po osoby dorosłe, seniorów, osoby niepełnosprawne czy grupy wykluczone. W ramach projektu planowana jest również organizacja szkoleń zawodowych m.in. z: tworzenia architektury historycznej, a także warsztatów z projektowania i tworzenia ceramiki użytkowej z wykorzystaniem istniejących pieców do wypału ceramiki w piwnicach willi Waleria, jak i warsztatów z projektowania i tworzenia tkanin użytków.

Planowana data rozpoczęcia projektu to 1 stycznia 2021, a zakończenia – 31 grudnia 2023.

Obecnie w Willi kończone są prace rekonstrukcyjne kominów i rozpoczęła się wymiana pokrycia dachowego. Co ważne, pokrycie dachowe zostanie wykonane z dachówki karpiówki, czyli takiej jaka pokrywała Willę Walerię za czasów jej świetności. Trwający remont dofinansowywany jest przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu Ochrona Zabytków.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.11.2020, 10:36