ELEKTROTIM SA (44/2020) Informacja o zmianie Umowy zawartej z mBank S.A. w zakresie linii na gwarancje

25.11.2020, 13:22aktualizacja: 25.11.2020, 13:23

Raport bieżący 44/2020

Spółka ELEKTROTIM S.A. (dalej: Spółka) informuje, że w dniu 24.11.2020r. otrzymała podpisany przez mBank S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Bank) kolejny Aneks do Umowy ramowej z dnia 25.08.2015r. (dalej: Umowa), której przedmiotem jest korzystanie przez ELEKTROTIM S.A. z gwarancji udzielanych przez Bank w ramach udostępnionej Linii na gwarancje (data aneksu: 24.11.2020 r.). Spółka o zawarciu Umowy informowała raportem bieżącym nr 52/2015 z dnia 01.09.2015r.

Zgodnie z Umową Spółka ELEKTROTIM S.A. ma prawo do korzystania z gwarancji: przetargowych, zwrotu zaliczki/kaucji, dobrego wykonania kontraktu, terminowych płatności oraz wykonania kontraktowych zobowiązań gwarancyjnych w ramach Limitu Linii udzielanych przez Bank w PLN, EUR czy USD.

Zgodnie z przedmiotowym Aneksem zmianie uległa maksymalna kwota Limitu udostępniona Spółce z 7.350.000,00 PLN na 12.500.000,00 PLN.

Bank udostępnił Spółce Linię na okres do dnia 23.11.2027 r., który jest terminem ważności Linii oraz ostatecznym terminem ważności gwarancji wystawianych przez Bank w ramach Limitu. Okres wykorzystania Limitu, w którym ELEKTROTIM jest uprawniony do składania zleceń udzielenia gwarancji zakończy się w dniu 23.11.2021 r.

Zabezpieczenie wierzytelności Banku z tytułu Umowy stanowią:

1. kaucja pieniężna w kwocie 639.000 PLN złożona w Banku na warunkach określonych w umowie o kaucję pieniężną nr 09/024/18 z dnia 07.11.2018 r. wraz z późniejszymi zmianami,

2. kaucja pieniężna w wysokości 25% kwoty gwarancji, z zastrzeżeniem, że zabezpieczenie dotyczy jedynie gwarancji powyżej 4 mln PLN oraz termin ważności gwarancji poniżej lub równy 5 lat. Kaucja złożona zostanie w Banku na warunkach określonych każdorazowo w umowie o kaucję pieniężną,

3. kaucja pieniężna w wysokości 50% kwoty gwarancji, z zastrzeżeniem, że zabezpieczenie dotyczy jedynie gwarancji z terminem ważności powyżej 5 lat. Kaucja złożona zostanie w Banku na warunkach określonych każdorazowo w umowie o kaucję pieniężną,

4. hipoteka umowna na będącej własnością ZEUS S.A. (podmiot powiązany z ELEKTROTIM S.A.), zabudowanej nieruchomości gruntowej położonej w miejscowości Pruszcz Gdański, przy ulicy Obrońców Westerplatte 1,

5. kaucja pieniężna w kwocie 403.000 PLN złożona w Banku na warunkach określonych w umowie o kaucję pieniężną nr ZAB/109/0011/2020,

6. zastawy finansowe ustanowione na rachunkach bieżących Spółki.

ELEKTROTIM S.A. zobowiązał się do złożenia w Banku oświadczenia o poddaniu się egzekucji w trybie art. 777 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego w formie aktu notarialnego do kwoty 18.750.000 zł, z określeniem terminu wystąpienia z wnioskiem o nadanie aktowi notarialnemu klauzuli wykonalności do dnia 31.12.2028 r.

Spółka o ostatniej zmianie umowy informowała raportem bieżącym nr 42/2020 z dnia 30.10.2020 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz