Miasto Świdnica: Nowe stawki podatku od nieruchomości

30.11.2020, 10:42aktualizacja: 30.11.2020, 17:43

Fot. Fotolia
Rada Miejska w Świdnicy przyjęła uchwałę w sprawie określenia wysokości stawek podatku od nieruchomości na 2021 rok. Podwyżka wyniosła około 3,9%, czyli dokładnie tyle, co wskaźnik inflacji.

Obecnie obowiązujące stawki to:

- od budynków lub ich części:

*mieszkalnych – 0,85 zł od1 m2 powierzchni użytkowej (wzrost o 0,04 zł w stosunku do roku 2020)

Dla mieszkańca Świdnicy który posiada mieszkanie o powierzchni np. 67 m2 to wzrost opłaty rocznie o ok. 5 zł, czyli miesięcznie ok. 0,42 zł. Z kolei dla przedsiębiorcy mającego np. sklep o powierzchni ok. 90 m2 to roczna podwyżka 88 zł, czyli miesięcznie ok. 7,33 zł.
W innych gminach również obowiązują stawki maksymalne podatku od nieruchomości. Tak jest m.in. w gminie Jaworzyna Śląska, Dzierżoniów, Żarów czy w gminie Świdnica.

Podobnie jak w poprzednich latach, miasto będzie kontynuowało politykę wspierania przedsiębiorców poprzez system programów pomocy publicznej. Biorąc pod uwagę ogólnie trudną sytuację gospodarczą w kraju oraz potrzebę wydatków na kontynuację rozpoczętych i zaplanowanych inwestycji, podwyższenie stawek podatkowych będzie miało istotne znaczenie dla dochodów budżetu miasta.

Wpływy do budżetu miasta z tytułu podatków od nieruchomości mogą wynieść w 2021 roku – 37  mln 600 tys. zł , plan na rok 2020 to 36 mln 600 tys. zł. Wzrost szacowany jest więc na poziomie 1 mln zł. Wynika to nie tylko z podwyżki stawek podatków, ale także z uszczelnienia systemu płatności podatku od nieruchomości.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 30.11.2020, 10:42