Pobierz materiał i Publikuj za darmo
      W listopadzie największą popularnością pośród wszystkich owoców cieszyły się jabłka. Spożywało je 90% Polaków, w tym przynajmniej 4-5 razy w ostatnim tygodniu 28%. Gruszki jadło 42% respondentów, a śliwki 33%.
Top trzy wśród warzyw to ziemniaki (97%), pomidory (93%) oraz cebula (89%). Przy czym odpowiednio 17%, 9% i 5% respondentów spożywało je codziennie. W listopadzie na stołach Polaków pojawiały się także marchew (88%), ogórki (81%), kapusta (67%) oraz papryka (63%). Nieco rzadziej jedzone są kalafior (52%), pieczarki (52%), buraki ćwikłowe (51%) oraz brokuły (42%).
Polacy warzywa i owoce najczęściej jedli je podczas trzech (22%) lub czterech (21%) posiłków w ciągu dnia. Zdecydowanie mniej optymistyczne są dane obrazujące w ilu posiłkach w ciągu dnia owoce i warzywa stanowią co najmniej połowę. 31% Polaków nie je takich posiłków. Co piąty Polak (22%) jadł jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedynie 4% badanych przyznało, że warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę wszystkich jedzonych w ciągu dnia posiłków. Podczas interpretowania wyników należy pamiętać, że nie wszyscy jedzą w ciągu dnia 5 czy 6 posiłków – zwraca uwagę Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Spożywanie warzyw i owoców w podczas poszczególnych posiłków
Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 76% respondentów deklaruje, że jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast na kolację 69% badanych. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 60% badanych, na przekąskę natomiast, 56% badanych.
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu”
Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie widoczne jest, że jedynie 18% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku bardzo wysoki poziom.
Natomiast 28% badanych odżywiało się nieco gorzej, ale warzywa i owoce na ogół są składnikiem ich posiłków, a w części jest ich co najmniej połowa. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 54% Polaków, przy czym u 35% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 19% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a czasem nie jadło ich wcale (o 5 pkt. proc. więcej niż w październiku).
Przeciętna wartość wskaźnika wynosiła 45,4 pkt., czyli była na średnim poziomie. Wartość wskaźnika w porównaniu do października spadłą o 0,8 pkt. proc.
Pełen Raport na stronie https://bit.ly/2HSQ9fu
Więcej na temat ulubionych przetworów Polaków na https://bit.ly/3fPyp15
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Patronat honorowy: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
#NBKWiO #KZGPOiW #WczorajnaTalerzu #PołowaTegoCoJemy
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 30.11.2020, 12:56 | 
| Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw | 
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. | 
Pozostałe z kategorii
- 
Image
  Eksperci podczas debaty IRSS: w walce z uzależnieniami potrzebna jest edukacja, zakazy nie wystarczą
Debata ekspercka „Wyzwania i priorytety w walce z uzależnieniami - kierunki działań w polityce zdrowotnej i systemie ochrony zdrowia” organizowana przez Instytut Rozwoju Spraw Społecznych odbyła się 29 października 2025 r. w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej. Eksperci byli zgodni - problem uzależnień jest poważny i dotyczy nie tylko alkoholizmu, ale także papierosów, hazardu, leków, technologii czy nawet cukru.- 04.11.2025, 14:50
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Instytut Rozwoju Spraw Społecznych
 
 - 
Image
  Jeśli Twoja codzienność przypomina spacer po linie, to może być objaw ataksji Friedreicha
Ataksja Friedreicha (FA) to rzadka choroba genetyczna, prowadząca do postępującego uszkodzenia układu nerwowego. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, rozwijając się powoli i nierzadko w sposób niezauważalny. Pierwsze symptomy - takie jak utrata równowagi, zaburzenia koordynacji ruchów, częste potykanie się czy trudności z pisaniem oraz mówieniem - są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem wczesne rozpoznanie FA ma kluczowe znaczenie: daje choremu szansę na spowolnienie postępu choroby i utrzymanie samodzielności.- 04.11.2025, 13:36
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
 
 - 
    
  
Co trzeci młody Polak rezygnuje ze śniadania. Puratos publikuje raport o naszych nawykach śniadaniowych
- 04.11.2025, 12:41
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Puratos
 
 
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ