Polityka i społeczeństwo

Polak mistrzem Europy drwali

28.12.2020, 10:00aktualizacja: 28.12.2020, 14:41

Fot. STIHL - Michał Dubicki - konkurencja Hot Saw
Michał Dubicki został mistrzem Europy w sportowym cięciu i rąbaniu drewna! Dwukrotny mistrz Polski, stając na najwyższym stopniu podium wyprzedził reprezentanta Belgii Koena Martensa oraz Czecha Martina Komárka. Tegoroczna rywalizacja w mistrzostwach Starego Kontynentu, odbyła się w wyjątkowej wirtualnej formule, a bój o złoto toczyli najlepsi drwale z czternastu europejskich państw.

Mistrzostwa Europy w sportowym cięciu i rąbaniu drewna na czas rozgrywane są w sześciu konkurencjach nawiązujących do pracy wykonywanej przez drwali w lesie. Timbersport - bo tak nazywany jest sport ekstremalny, w którym rywalizują ze sobą zawodnicy, to wyczerpujące i trudne technicznie konkurencje, a także wyjątkowa tradycja zawodów sięgająca 1870 roku.

Mistrz Europy - właściciel tartaku i strażak ochotnik

Polak, który wymieniany był w szerokim gronie faworytów tegorocznych Mistrzostw Europy, nie ukrywał radości z doskonałego występu. Dubicki, który jest członkiem Ochotniczej Straży Pożarnej, a na co dzień zajmuje się przerobem drewna w tartaku, tak podsumował swój występ:

„Jestem ogromnie szczęśliwy, zwycięstwo kosztowało mnie wiele pracy, a przeciwnicy zawiesili poprzeczkę bardzo wysoko. Spełniłem swoje wielkie marzenie. Mam nadzieję, że w przyszłości będziemy cieszyli się kolejnymi sukcesami, stając się prawdziwą potęgą w sportowym cięciu i rąbaniu drewna”.

Krocząc po złoty medal Mistrzostw Europy STIHL Timbersports - Michał Dubicki, musiał uporać się z następującymi konkurencjami: Standing Block Chop (przerąbanie w jak najkrótszym czasie pionowo stojącej kłody), Underhand Chop (przerąbanie leżącej kłody), Single Buck (odcięcie krążka od poziomo ustawionej kłody za pomocą dwumetrowej piły ręcznej), Springboard (zawodnik musi wyrąbać dwie „kieszenie” w ustawionej pionowo kłodzie, a następnie za pomocą deski umieszczonej w wyrąbanych wnękach wspiąć się na nią i odciąć jej wierzchołek), Stock Saw (odcięcie za pomocą pilarki dwóch krążków o dokładnie określonej grubości) oraz Hot Saw (jak najszybsze odcięcie trzech krążków o określonej grubości z użyciem pilarki o imponującej mocy, sięgającej 80 KM).

Międzynarodowe sukcesy Polskich drwali

Polacy od kilku lat należą do czołówki najlepszych drwali w Europie i na świecie. W 2017 roku podczas mistrzostw świata w Liverpoolu, nasi reprezentanci po raz pierwszy w historii zostali drużynowymi wicemistrzami świata. Do elity zapukaliśmy jednak już dwa lata wcześniej, kiedy podczas Mistrzostw Świata odbywających się w Poznaniu reprezentacja Polski pobiła rekord kontynentu w rywalizacji drużynowej. Natomiast w trakcie tegorocznych Mistrzostw Polski wielokrotny reprezentant kraju - Marcin Juskowski pobił rekord świata w konkurencji Stock Saw, wykonując ją w zaledwie 9.51 sekundy .

Wyjątkowy format Mistrzostw Europy Drwali 2020

Z powodu trwającej pandemii organizacja tegorocznych mistrzostw do samego końca stała pod znakiem zapytania. W ostatniej chwili organizatorom udało się wypracować formułę, która pozwoliła na bezpieczne przeprowadzenie zawodów. Ekipa realizacyjna wraz z sędziami przez pierwsze dwa tygodnie grudnia jeździła po Starym Kontynencie i przy zachowaniu reżimu sanitarnego nagrywała występy 14 najlepszych europejskich drwali, m.in. z Niemiec, Francji, Czech, Włoch i oczywiście Polski. Zawodnikom zapewniono takie same warunki startu, a także ten sam rodzaj drewna, pochodzący z jednej plantacji. Nagrania pierwszy raz zostały zestawione ze sobą podczas oficjalnej transmisji zawodów 27 grudnia 2020 roku.

STIHL® jest zarejestrowaną marką ANDREAS STIHL AG & Co. KG.

Dalsze informacje znajdują się na stronie: www.stihl.pl.

KONTAKT:

Paulina Raczkowska