Shanghai Electric intensyfikuje wysiłki środowiskowe, społeczne i biznesowe w ramach realizowanej w Dubaju inwestycji MBR Solar Park

21.01.2021, 13:32aktualizacja: 21.01.2021, 13:40

SZANGHAJ, 21 stycznia 2021 r. /PRNewswire/ -- Shanghai Electric Group („Shanghai Electric" lub „Spółka") intensyfikuje wysiłki środowiskowe, społeczne i biznesowe w ramach realizacji Fazy 5 inwestycji zakładającej budowę na terenie Dubaju farmy fotowoltaicznej im. Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, o mocy 900MW (MBR Solar Park). Podjęte działania spotkały się z aprobatą głównego inwestora - Shuaa Energy.

Od momentu rozpoczęcia budowy w sierpniu 2020 r. spółka Shanghai Electric skupiła się na intensyfikacji działań służących przeciwdziałaniu pandemii oraz dbaniu o bezpieczeństwo pracowników i angażowaniu ich w działania na rzecz ochrony środowiska. Aby docenić wysiłki personelu, dyrektor generalny Shuaa Energy, Omar Hassan, przyznał działowi ds. realizacji inwestycji nagrodę „2020 Excellent Performance Award", wyrażając tym samym wdzięczność za ostatnie sześć miesięcy ciężkiej pracy i wiarę w dalsze wyniki.

Największa farma solarna na świecie

Farma solarna MBR Solar Park ma się stać największym tego typu obiektem na świecie. Będzie ona bazować na modelu IPP (Independent Power Producer - niezależny producent energii elektrycznej). Jej planowana moc całkowita to 5GW, a całkowita wartość inwestycji w momencie ukończenia wyniesie 136 mld USD. Przewiduje się, że po zakończeniu realizacji obniży ona emisję dwutlenku węgla w Dubaju o 6,5 mln ton rocznie.

Realizowany w Fazie 5 projekt 900MW zwiększy możliwości produkcyjne MBR Solar Park do 2863 MW, umożliwiając dostarczenie energii elektrycznej do około 270000 gospodarstw domowych i zmniejszając emisję dwutlenku węgla o nawet 1,18 mln ton rocznie. Dotychczas zrealizowano 85% prac projektowych w ramach Fazy 5, natomiast postępy w budowie linii przesyłowych wysokiego napięcia sięgają 40%.

Jako nowy ogólnoświatowy standard w branży solarnej, MBR Solar Park stosuje jedne z najbardziej opłacalnych paneli słonecznych. Dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych dwustronnych paneli fotowoltaicznych światło słoneczne jest pochłaniane z obydwu stron panelu, a zaawansowany system śledzenia położenia słońca zapewnia zwiększoną wydajność produkcji energii. Jest to najbardziej zaawansowana inwestycja solarna w historii, a jej realizacja była możliwa dzięki dynamicznej i owocnej współpracy między Shanghai Electric i ACWA Power nawiązanej podczas Fazy 4 realizowanej instalacji fotowoltaicznej, służącej zrównoważonemu rozwojowi technologii niskowęglowych w Dubaju.

Przeciwdziałanie pandemii na rzecz bezpieczeństwa pracowników

Zważywszy na przedłużającą się pandemię, Shanghai Electric podejmuje dodatkowe działania na rzecz bezpieczeństwa swoich pracowników za granicą. Osoby zatrudnione za granicą będą mieć pierwszeństwo w dostępie do szczepionki przeciwko COVID-19. Jednocześnie spółka zapewnia systematyczną dezynfekcję pomieszczeń biurowych i mieszkalnych, a dział ds. realizacji inwestycji stale dysponuje pełnym zakresem środków ochronnych, takich jak maseczki, odzież ochronna, okulary ochronne, środki do dezynfekcji, witaminy, leki i izolatki.

W celu wzmocnienia więzi między pracownikami z Chin i personelem lokalnym organizowane są integracyjne przyjęcia urodzinowe. Odbywają się także rozgrywki m.in. w tenisa stołowego, szachy i karty, służące zacieśnieniu więzi i wzmocnieniu lojalności wśród pracowników. Z okazji chińskiego Nowego Roku rodziny pracowników zatrudnionych za granicą otrzymają doroczne świadczenia, a także zorganizowane zostanie specjalne wydarzenie, w ramach którego pracownicy z Chin i miejscowy personel będą tworzyć dwuwiersze poświęcone Świętu Wiosny.

Działania środowiskowe i dotyczące społecznej odpowiedzialności biznesu

Firma Shanghai Electric kładzie duży nacisk nie tylko na budowę nowej infrastruktury energetycznej na świecie, ale także na angażowanie swoich pracowników w działania z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu i inicjatywy ekologiczne. W sierpniu 2020 r. wydział spółki ds. realizacji inwestycji fotowoltaicznych w Dubaju odpowiedział na wezwanie organizacji zajmującej się ochroną środowiska w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (ZEA) i wziął udział w działaniach na rzecz recyklingu odpadów pod nazwą „My Community, Everybody's Community" (Moje środowisko, wspólne środowisko). W ramach wydarzenia wydział spółki zebrał blisko 245 kg materiałów nadających się do recyklingu.

Poprzez tego typu inicjatywy Shanghai Electric stara się wspierać zrównoważony rozwój ZEA i przyczyniać do budowy lepszego jutra dla całej ludzkości.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1159638/LOGO_Logo.jpg

Źródło: Shanghai Electric