Polityka i społeczeństwo

PE za unijną gospodarką o obiegu zamkniętym

10.02.2021, 14:49aktualizacja: 17.03.2021, 17:52

Fot.PE
Parlament Europejski przyjął w środę strategię niezbędną do transformacji zasady "biorę-przetwarzam-wyrzucam" w neutralną emisyjnie, zrównoważoną i wolną od szkodliwych zanieczyszczeń gospodarkę o obiegu zamkniętym do 2050. Dokument przyjęto 574 głosami za, przy 22 głosach przeciw i 95 wstrzymujących się.

Strategia jest odpowiedzią na uchwalony w marcu ub.r. przez Komisje Europejską "Plan działania na rzecz gospodarki o obiegu zamkniętym na rzecz czystszej i bardziej konkurencyjnej Europy". Plan ten przewiduje osiągnięcie najpóźniej w 2050 roku neutralnej pod względem emisji dwutlenku węgla, zrównoważonej, wolnej od toksyn i w pełni obiegowej gospodarki unijnej.

Parlament wezwał Komisję, by jeszcze w 2021 roku przedstawiła projekt przepisów rozszerzających zakres dyrektywy w sprawie ekoprojektu, dotyczący produktów niezwiązanych z wytwarzaniem energii. Chodzi o wyznaczenie norm dla poszczególnych produktów wprowadzanych na rynek UE, które umożliwią zwiększenie trwałości, możliwość ponownego użycia, naprawy, czy ulepszenia bądź recykling. Szczególnie istotne są nowe normy w kluczowych sektorach jak: tekstylia, elektronika, produkcja tworzyw sztucznych i opakowań.

W debacie plenarnej posłowie zwracali uwagę, że osiągnięcie celów Zielonego Ładu będzie możliwe tylko wtedy, gdy Unia przejdzie na model gospodarki o obiegu zamkniętym. Podkreślali, że zmiana ta doprowadzi do stworzenia nowych miejsc pracy i da nowe możliwości biznesowe. Deputowani domagali się ponadto pilnego wdrożenia unijnych przepisów dotyczących odpadów.

Jak napisano w Planie działania na rzecz gospodarki w obiegu zamkniętym, istnieje tylko jedna planeta Ziemia, lecz do 2050 r. światowa konsumpcja będzie tak duża, jak gdyby było ich trzy . Oczekuje się, że w ciągu najbliższych czterdziestu lat światowe zużycie materiałów takich jak biomasa, paliwa kopalne, metale i minerały podwoi się, natomiast ilość wytwarzanych rocznie odpadów wzrośnie o 70 proc..

Ponieważ połowa całkowitej emisji gazów cieplarnianych oraz ponad 90 proc. utraty różnorodności biologicznej i deficytu wody wynika z wydobycia i przetwarzania zasobów, Europejski zielony ład dał początek uzgodnionej strategii na rzecz neutralnej dla klimatu, zasobooszczędnej i konkurencyjnej gospodarki. Rozszerzenie zakresu gospodarki o obiegu zamkniętym z liderów na podmioty gospodarcze głównego nurtu przyczyni się w decydującym stopniu do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r. oraz oddzielenia wzrostu gospodarczego od wykorzystania zasobów przy jednoczesnym zapewnieniu długoterminowej konkurencyjności UE i bez pozostawiania kogokolwiek w tyle.

woj/

Źródło informacji: EuroPAP News