Polityka i społeczeństwo

Częstochowa: Monitoring miejski w liczbach

16.03.2021, 20:26aktualizacja: 16.03.2021, 20:28

Fot. UM Częstochowa
860 - tyle zdarzeń ujawnili w ubiegłym roku operatorzy częstochowskiego monitoringu miejskiego. Większość z nich zakończyła się interwencją strażników miejskich.

Najwięcej (437) przypadków dotyczyło ujawnienia osoby leżącej w miejscu publicznym (problemy zdrowotne lub stan upojenia alkoholowego). 69 przypadków to awarie infrastruktury, 87 - zdarzenia z zakłócaniem spokoju i porządku publicznego, 53 - zdarzenia w ruchu drogowym (wypadki i kolizje), 41 - zdarzenia związane z kradzieżą lub niszczeniem mienia, 6 - przemoc fizyczna (bójki lub pobicia), 3 - nieuprawnione umieszczenie plakatów, 5 - spożywanie alkoholu w miejscach publicznych, 5 - pożary i inne zagrożenia oraz 154 inne przypadki.

Elektroniczny zapis zdarzeń zarejestrowanych przez system miejskiego monitoringu miasta wykorzystano 391 razy jako materiał dowodowy w prowadzonych postępowaniach w sprawach o wykroczenia lub przestępstwa przez lokalne jednostki Policji.

Miejski monitoring działa w Częstochowie już prawie 12 lat. Do tej pory pomógł już ponad 33 tys. razy. Roczne statystyki wskazują, że miejskie kamery stale przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa oraz spokoju i porządku publicznego.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 16.03.2021, 20:26