Tomasz Szypuła nowym prezesem Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców

06.04.2021, 14:29aktualizacja: 06.04.2021, 14:31

Prezes zarządu Ptak Warsaw Expo Tomasz Szypuła, głosami poparcia tysięcy przedsiębiorców - członków Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców został powołany na stanowisko prezesa Federacji.

W związku z pandemią koronawirusa i wynikającą z niej trudną sytuacji wielu polskich firm, członkowie Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców zwrócili się do prezesa zarządu Ptak Warsaw Expo Tomasza Szypuły o przyjęcie funkcji prezesa Federacji. Za decyzją tysięcy przedsiębiorców o wyborze Tomasza Szypuły na prezesa organizacji przemawia jego wieloletnie zaangażowanie w sprawy polskich firm jako członka Rady Nadzorczej Ptak S.A., prezesa zarządu Ptak Warsaw Expo i prezesa zarządu Stowarzyszenia Polskich Producentów Odzieży oraz doskonała znajomość sektora MŚP. Zarówno liczne kontakty z polskimi i zagranicznymi przedsiębiorcami oraz organizacjami, jak i doświadczenie zdobyte w trakcie wieloletniego kierowania największym w Polsce centrum targowo-kongresowym z pewnością przyczynią się do rozwoju działalności Federacji oraz odbudowania firm sektora MŚP, dotkniętych negatywnymi skutkami pandemii.

Powołanie prezesa Tomasza Szypuły na nowe stanowisko wniesie realną pomoc dla organizacji, które najbardziej ucierpiały w wyniku pandemii i obostrzeń branżowych. Jak zapowiedział prezes Szypuła, stojąc na czele Federacji będzie się starał, aby Federacja znalazła źródła finansowania dla polskich przedsiębiorców, którzy po pandemii będą chcieli dynamicznie rozwijać swoją działalność, oferując wsparcie w zakresie doradztwa, promocji i dofinansowania udziału w targach, będących narzędziem promocji oraz sprzedaży dla wielu dziedzin gospodarki. Pomysłem nowego prezesa jest wprowadzenie „Polskiego Bonu Targowego”, będącego finansową formą wsparcia ze strony państwa, z którego mogliby skorzystać wszyscy przedsiębiorcy, stowarzyszenia, instytucje oraz organizacje biorące udział w targach. „Polski Bon Targowy” w postaci dopłaty do stoiska targowego miałby istotny wpływ na przywrócenie aktywności zawodowej wielu Polaków oraz byłby motorem napędowym dla wielu przedsiębiorstw. Prezes Szypuła zapowiedział również maksymalne otwarcie Federacji na nowych członków i zacieśnienie kontaktów z Krajową Izbą Gospodarczą oraz Rzecznikiem Małych i Średnich Przedsiębiorstw, a także innymi organizacjami gospodarczymi w Polsce.

Prezes Szypuła także tuż po rozpoczęciu pandemii, dzięki osobistemu wstawiennictwu i zaangażowaniu się w rozmowy z prezydentem Andrzejem Dudą i minister rozwoju Jadwigą Emilewicz oraz prezesem Agencji Rozwoju Przemysłu Cezariuszem Lesiszem przyczynił się wraz z ARP do rozpoczęcia współpracy setek producentów odzieży w ramach programu Polskie Szwalnie. Dzięki tej inicjatywie uratowano przed upadkiem kilkaset polskich firm i tysiące miejsc pracy.

Ogólnopolska Federacja Przedsiębiorców istnieje od 2006 roku i reprezentuje interesy wielu tysięcy polskich firm, które prowadzą działalność w dziedzinie produkcji i dystrybucji towarów różnych branż oraz usług na terenie Polski i pozostałych państw Unii Europejskiej. Główne cele Federacji skupiają się wokół reprezentowania interesów polskich przedsiębiorców wobec organów władzy państwowej i samorządowej, administracji oraz innych organizacji przedsiębiorców, ujawniania i likwidacji przejawów nieuczciwej konkurencji rynkowej, a także pomocy prawnej, wsparciu organizacyjnym oraz promocji medialnej i targowo-wystawienniczej firm sektora MŚP.

Dzięki zaangażowaniu oraz doświadczeniu nowego prezesa działalność Federacji będzie miała realny wpływ na udział środowiska polskich firm sektora MŚP w konsultacjach dotyczących wdrażanych przez władze państwowe i samorządowe projektów prawa, obejmujących interesy polskich przedsiębiorców.

Tomasz Szypuła, obejmując nową posadę, podziękował ustępującemu ze stanowiska prezesa Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców Jerzemu Romańskiemu za jego zaangażowanie oraz dotychczasowy wkład w funkcjonowanie Federacji. Jerzy Romański nadal będzie aktywnie uczestniczył w działaniach Federacji i wspierał je, pełniąc funkcję wiceprezesa.

Źródło informacji: Biuro Prasowe OFP

Data publikacji 06.04.2021, 14:29