Polityka i społeczeństwo

Pleszew: Samorządowa komunikacja ruszyła

07.04.2021, 18:42aktualizacja: 07.04.2021, 18:45

Fot. Archiwum UMiG w Pleszewie; Zanim autobusy wyruszyły na trasę, zostały zaprezentowane mieszkańcom
Samorząd Miasta i Gminy Pleszew stworzył własną komunikację autobusową. Dzięki wysokiej częstotliwości kursów oraz tanim biletom z pewnością stanie się ona bardzo popularna, również wśród seniorów.

Operatorem uruchomionej 1 kwietnia linii jest Przedsiębiorstwo Komunalne w Pleszewie, spółka miejska. Zakupione zostały dwa małe autobusy. Są niskopodłogowe i umożliwiają przewożenie osób na wózkach inwalidzkich i oraz wózków dziecięcych.

Pojazdy objeżdżają pętlowo całe miasto oraz pobliską wieś Zielona Łąka – duże osiedle domów jednorodzinnych. -  Na przystankach pojawiają się średnio co 20 minut. Autobus zatrzymuje się w 30 punktach, w tym w pobliżu instytucji publicznych i szpitala. Mamy 38 kursów dziennie od poniedziałku do piątku i 10 w soboty – tłumaczy Prezes Zarządu Przedsiębiorstwa Komunalnego Grzegorz Knappe.
Autobusy z dnia na dzień zyskują coraz więcej pasażerów. To wszystko dzięki dużej częstotliwości kursów i tanim biletom. Na przykład dla seniorów posiadających miejską kartę PPL 60+ koszt jednego przejazdu to tylko złotówka, a karnet miesięczny (korzystanie bez ograniczeń) kosztuje jedynie 25 zł.

Dodatkowo autobusy mają służyć ograniczeniu ruchu samochodowego. Osoby spoza miasta, które pozostawią swoje samochody na wyznaczonych parkingach buforowych, mogą korzystać z komunikacji bezpłatnie.

Kursowanie linii samorządowej jest dofinansowane przez Urząd Marszałkowski  Województwa Wielkopolskiego.

Jednocześnie nadal działają dotychczasowi komercyjni przewoźnicy: MZK Ostrów Wielkopolski, Pleszewskie Linie Autobusowe SKPL (wąskotorówka).

– To uzupełnienie dotychczasowej komunikacji miejskiej. Potrzebę częstych kursów, zwłaszcza do najważniejszych instytucji miasta i miejsc życia społecznego, zgłaszali sami mieszkańcy, np. seniorzy. Linia autobusowa została wdrożona po wielu analizach i konsultacjach z firmą zajmującą się transportem publicznym – wyjaśnia Arkadiusz Ptak, burmistrz Pleszewa.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.04.2021, 18:42