Polityka i społeczeństwo

W PE dyskusja ws. paszportu szczepionkowego

13.04.2021, 09:54aktualizacja: 13.04.2021, 13:52

© European Union 2021 - Source : EP
We wtorek europosłowie w komisji wolności obywatelskich (LIBE) po raz pierwszy przedyskutują z Komisją Europejską ostatnią propozycję w sprawie Cyfrowego Zielonego Certyfikatu, tzw. paszportu szczepionkowego, który ma ułatwić podróż między państwami członkowskimi UE podczas pandemii COVID-19.

Komisarz ds. sprawiedliwości Didier Reynders przedstawi wniosek złożony 17 marca, który Komisja ma nadzieję wdrożyć na początku letniego sezonu turystyki w Europie.

Certyfikat stanowiłoby dowód, że dana osoba została zaszczepiona przeciwko COVID-19, otrzymała wynik negatywny lub jest ozdrowieńcem. Dokument powinien być bezpłatny i dostępny w formacie cyfrowym i papierowym.

Ochrona danych osobowych i medycznych

W celu dokonania oceny skutków proponowanego certyfikatu dla ochrony danych, posłowie do PE przedyskutują również wniosek Komisji we wtorek, z Europejskim Inspektorem Ochrony Danych Wojciechem Wiewiórowskim, który przedstawi wspólną opinię Europejskiego Inspektora Ochrony Danych oraz Europejskiej Rady Ochrony Danych.

Podczas debaty plenarnej 24 marca, z udziałem przedstawicieli Komisji Europejskiej i Rady UE, większość posłów poparła niezwłoczne utworzenie Cyfrowego Zielonego Certyfikatu. Jednocześnie podkreślano potrzebę zapewnienia zabezpieczeń w zakresie ochrony danych osobowych i danych medycznych. Posłowie przestrzegali również przed ewentualną dyskryminacją osób niezaszczepionych.

Na marcowym posiedzeniu plenarnym uzgodniono rozwiązanie kwestii legislacyjnych w sprawie Cyfrowego Zielonego zgodnie z pilną procedurą Parlamentarną (art. 163), która pozwala na szybszą kontrolę Parlamentu nad wnioskami Komisji, „przy pełnym przestrzeganiu demokratycznych prerogów Parlamentu”. Na następnej sesji plenarnej (26-29 kwietnia), posłowie do PE przyjmą swój mandat do negocjacji z Radą UE, który może zawierać poprawki.

Spotkanie można śledzić na żywo.

kic/

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE