ENEL-MED SA (10/2021) Informacje udzielone akcjonariuszowi Spółki poza Walnym Zgromadzeniem na podstawie art. 428 § 6 Kodeksu spółek handlowych

26.05.2021, 16:59aktualizacja: 26.05.2021, 17:00

Raport bieżący 10/2021

Zarząd Centrum Medyczne ENEL-MED Spółki Akcyjnej (dalej: Spółka) przekazuje niniejszym treść odpowiedzi udzielonych w dniu 26 maja 2021 r. na pytania zadane w trybie art. 428 § 6 Kodeksu spółek handlowych przez akcjonariusza Spółki UNIQA Otwarty Fundusz Emerytalny przed obradami Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki zwołanego na dzień 7 czerwca 2021 r.:

Pytanie akcjonariusza:

"Reprezentuję UNIQA Otwarty Fundusz Emerytalny, który na dzień 31.12.2020 posiadał 4,45% udział w kapitale Spółki i w ramach zapoznawania się z porządkiem obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy, które obędzie się 07.06.2021, mam pytanie dotyczące jedenastego punktu porządku obrad Zgromadzenia tzn. 'Podjęcie uchwały w sprawie pokrycia straty Centrum Medycznego ENEL-MED S.A. za rok obrotowy 2020'. Czym jest umotywowana decyzja dotycząca sposobu pokrycia straty? Dlaczego strata ma być pokryta z zysków lat przyszłych?"

Odpowiedź Zarządu Spółki:

"Uwzględniając dotychczasową praktykę Spółki w tym zakresie oraz fakt, że w ubiegłych latach w przypadku wykazanej w ramach wyniku finansowego Spółki straty Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Spółki podejmowało decyzję o jej pokryciu z zysków lat przyszłych, Zarząd Spółki także i w tym roku zadecydował o wystąpieniu z wnioskiem o pokrycie straty z zysków lat przyszłych. Wniosek ten został pozytywnie zaopiniowany przez Radę Nadzorczą Spółki. Ostateczna decyzja w przedmiocie sposobu pokrycia straty należy jednakże do Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy."

Pytanie akcjonariusza:

"Ze Sprawozdania Rady Nadzorczej nie wynika, aby pozytywna ocena Rady Nadzorczej dotycząca wniosku Zarządu o pokrycie straty za rok obrotowy 2020 była wydana jednogłośnie. Brak informacji o jednogłośności rodzi następujące pytania:

Czy Rada Nadzorcza wydała jednogłośną ocenę?

Jeżeli nie, to który Członek Rady Nadzorczej nie głosował za oceną i jakie były jego zastrzeżenia co do oceny?"

Odpowiedź Zarządu Spółki:

"Wniosek Zarządu o pokrycie straty za rok obrotowy 2020 z zysków lat przyszłych został pozytywnie zaopiniowany przez Radę Nadzorczą Spółki. Decyzja w tym przedmiocie podjęta została na posiedzeniu w dniu 27 kwietnia 2021 r. i była jednogłośna."

Pytanie akcjonariusza:

"W nawiązaniu do punktu szesnastego Zgromadzenia chciałem się dowiedzieć kiedy pojawią się kandydatury do Rady Nadzorczej wraz z informacją o spełnieniu kryterium niezależności z Załącznika II do Zalecenia Komisji Europejskiej 2005/162/WE z dnia 15 lutego 2005 r. dotyczącego roli dyrektorów niewykonawczych lub będących członkami rady nadzorczej spółek giełdowych i komisji rady (nadzorczej). Zgodnie z Dobrymi Praktykami Spółek Notowanych na GPW kandydatury powinny być ogłoszone odpowiednio wcześniej przed Zgromadzeniem, co nie wątpliwie ułatwi proces podejmowania decyzji."

Odpowiedź Zarządu Spółki:

"Kandydatury na Członków Rady Nadzorczej Spółki wraz z informacjami na temat kandydatów, przedłożonymi łącznie z odpowiednimi zgłoszeniami dokonanym przez akcjonariuszy, zostaną udostępnione na stronie internetowej Spółki niezwłocznie po ich otrzymaniu. Na dzień dzisiejszy Spółka nie otrzymała żadnych zgłoszeń. Jednocześnie należy mieć na uwadze, iż mimo rekomendacji wynikających z Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW, przepisy powszechnie obowiązujące dopuszczają możliwość zgłoszenia kandydatów nawet na samym WZA."

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz