Polityka i społeczeństwo

Podejrzany o szpiegostwo w rękach ABW (komunikat)

10.06.2021, 10:13aktualizacja: 10.06.2021, 12:26

- Rzecznik Prasowy Ministra Koordynatora Służb Specjalnych informuje:

Funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymali Janusza N., podejrzanego o współpracę z obcymi służbami. Mężczyzna usłyszał zarzut szpiegostwa. Zgodnie z decyzją sądu mężczyzna został aresztowany na trzy miesiące. Do zatrzymania doszło 31 maja 2021 r.

Materiał dowodowy zgromadzony w śledztwie przez ABW wskazuje, że podejrzany prowadził działania na rzecz Federacji Rosyjskiej. Podejrzany podejmował swoje działania na terenie Polski, Unii Europejskiej i innych państw. Aktywność ta wpisywała się w rosyjskie przedsięwzięcia propagandowo-dezinformacyjne podejmowane w celu osłabienia pozycji Rzeczpospolitej Polskiej w UE i na arenie międzynarodowej. Janusz N. otrzymywał zlecenia od ustalonych osób, działających na rzecz rosyjskiego wywiadu, i na ich podstawie podejmował próby dotarcia do polskich oraz zagranicznych polityków, w tym pracujących w Parlamencie Europejskim.

Zatrzymanemu przedstawiono zarzut szpiegostwa na rzecz służb specjalnych Federacji Rosyjskiej przeciwko interesom Rzeczpospolitej Polskiej. 2 czerwca 2021 r. Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy, po rozpoznaniu wniosku prokuratury, zastosował wobec Janusza N. środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy. Mężczyzna nie przyznał się do zarzucanych mu czynów i złożył wyjaśnienia.

Podczas czynności procesowych śledczy przeszukali miejsca zamieszkania Janusza N. oraz siedziby związanych z nim podmiotów. W toku działań zabezpieczono ponad 300 tys. zł (częściowo w walucie Euro) oraz dużą ilość nośników danych.

Śledztwo w tej sprawie prowadzi Wydział Zamiejscowy ABW w Olsztynie Delegatury ABW w Białymstoku, pod nadzorem Mazowieckiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Warszawie.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ robs/

Data publikacji 10.06.2021, 10:13