Zdrowie i styl życia

XII Ogólnopolski Mityng Trójboju Siłowego Olimpiad Specjalnych zakończony

21.06.2021, 12:45aktualizacja: 21.06.2021, 12:51

Fot. Olimpiady Specjalne Polska (1)
70 sportowców wzięło udział w XII Ogólnopolskim Mityngu Trójboju Siłowego Olimpiad Specjalnych w Warszawie. W ramach zawodów sportowcy Olimpiad Specjalnych Polska rywalizowali w następujących konkurencjach: wyciskanie w leżeniu na ławeczce, martwy ciąg, przysiad, kombinacja dwubój oraz kombinacja trójbój.

Trójbój siłowy jest dyscypliną sportową kompleksowo sprawdzającą siłę mięśni całego ciała. Jest też jedną z najpopularniejszych dyscyplin Olimpiad Specjalnych w Polsce, głównie ze względu na łatwość organizacji treningów i dostępność sprzętu.

„Trójbój siłowy jest moją ulubioną dyscypliną. Ja to po prostu kocham. To jest sport, który mnie bardzo rozwija. Trenuję ciężko i to się opłaca, bo zdobyłem tu 4 medale - 3 złote i jeden srebrny!” - powiedział Zbigniew Gaweł, zawodnik Olimpiad Specjalnych Dolnośląskie.

XII Ogólnopolski Mityng Trójboju Siłowego Olimpiad Specjalnych odbywał się w dniach 18-20 czerwca w Hali Kusocińskiego Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Wydarzenie to skierowane było do młodzieży i osób dorosłych z niepełnosprawnością intelektualną z całego kraju.

„Za nami niesamowite dni pełne emocji, pozytywnej energii i sportowej rywalizacji. Ciężarowcy pokazali wolę walki i determinację, nie zapominając przy tym o dobrej zabawie i zasadach fair play. Jesteśmy dumni z faktu bycia częścią tej wielkiej rodziny Olimpiad Specjalnych i cieszymy się, że możemy przyczynić się do dalszego rozwoju tego ruchu w Polsce” - powiedział Ryszard Hordyński, dyrektor ds. strategii i komunikacji, Huawei Polska.

Olimpiady Specjalne (Special Olympics) są obok Igrzysk Olimpijskich i Paraolimpiady jednym z trzech filarów ruchu olimpijskiego na świecie. To ruch sportowy dedykowany osobom z niepełnosprawnością intelektualną. Zrzesza ponad 5,3 miliona sportowców reprezentujących 32 dyscypliny sportowe z ponad 190 krajów. Oficjalnie uznaje je Międzynarodowy Komitet Olimpijski. Ideą zawodów Olimpiad Specjalnych Polska jest promowanie inkluzji poprzez aktywność fizyczną oraz przeciwdziałanie dyskryminacji osób z niepełnosprawnością intelektualną. Rywalizacja sportowa pomaga zawodnikom kształcić postawy społeczne oraz sprzyja samodzielności. Sportowcy Olimpiad Specjalnych Polska tak jak wszyscy chcą wygrywać, jednak nie jest to ich najważniejszym celem. „Pragnę zwyciężyć, lecz jeśli nie będę mógł zwyciężyć, niech będę dzielny w swym wysiłku” - tak brzmi ich przysięga, która duży nacisk kładzie na samą rywalizację, udział w wydarzeniu i przede wszystkim walkę do końca.

„Najważniejszą cechą naszych zawodników jest ich dążenie do wykonania zadania. Szczególnie w trójboju to chęć pokonania ciężaru i oczywiście samego siebie, bo tu nie ma walki bezpośredniej z innym sportowcem. Pozostałe to dążenie do zwycięstwa, do zaprezentowania swoich umiejętności, ale też wspieranie siebie nawzajem. Oczywiście sportowcy walczą o jak najlepsze wyniki, ale też wzajemnie sobie kibicują, cieszą się wspólnie z sukcesów. Wszyscy grają razem!” - powiedział Henryk Ostrykiewicz, delegat techniczny XII Ogólnopolskiego Mityngu Trójboju Siłowego Olimpiad Specjalnych.

Olimpiady Specjalne Polska finansowo wspiera Ministerstwo Kultury Dziedzictwa Narodowego i Sportu oraz Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON). Sponsorem generalnym jest Tauron Polska Energia SA, a sponsorem głównym Huawei. W tym roku do grona partnerów Olimpiad Specjalnych Polska dołączyła marka OSHEE, która wspiera zawodników napojami. W naszym kraju to również ogromny ruch sportowy zrzeszający ponad 17 tysięcy zawodników, 1,5 tysiąca trenerów i 4 tysiące wolontariuszy trenujących i pracujących w 507 klubach i 18 Oddziałach Regionalnych, którymi kieruje Biuro Narodowe. Prezesem Olimpiad Specjalnych Polska jest Anna Lewandowska, a patronem honorowym tradycyjnie małżonka prezydenta RP Agata Kornhauser-Duda.

Źródło informacji: Olimpiady Specjalne Polska

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE