Beesafe i Compensa, spółki grupy VIG w Polsce, nawiązują współpracę z Akur8 aby odmienić swój proces wyceny

27.07.2021, 11:35aktualizacja: 27.07.2021, 11:44

PARYŻ --(BUSINESS WIRE)-- Akur8 z przyjemnością ogłasza nawiązanie współpracy z Beesafe i Compensa, dwoma podmiotami VIG Poland, której celem jest usprawnienie ich procesów wyceny. Dzięki transakcji Akur8 rozszerza swoją obecność w Europie i działa już w 7 krajach.

Rozwiązanie Akur8, aaprojektowane z myślą o ubezpieczycielach, usprawnia procesy wyceny, automatyzując modelowanie ryzyka i popytu z wykorzystaniem własnej transparentnej technologii sztucznej inteligencji. Kluczową korzyścią dla ubezpieczycieli jest lepszy wskaźnik szybkości do dokładności, przy zachowaniu pełnej transparentności i kontroli nad utworzonymi modelami.

VIG (Vienna Insurance Group) to jedna z największych grup ubezpieczeniowych na świecie i jeden z głównych ubezpieczycieli w Austrii i krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Dzięki współpracy z Akur8 w zakresie oferty ubezpieczeń komunikacyjnych, Compensa nada jeszcze większe tempo swojej transformacji cyfrowej, zupełnie odmieniając cały proces wyceny. Beesafe, nowy, w pełni cyfrowy, startup technologiczny utworzony przez VIG Poland, skorzysta z Akur8 do wspierania jego oferty OC/AC.

„Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy wesprzeć Beesafe i Compensę, podmioty VIG w Polsce, w podjęciu kluczowego kroku w kierunku bardziej wyrafinowanej wyceny ubezpieczeń i wspierać transformację cyfrową w ich branży. Szczególnie cieszy nas możliwość współpracy z Beesafe przy wspieraniu całkowicie cyfrowego produktu i dostarczaniu go do polskich konsumentów w odpowiednim terminie” – powiedział Samuel Falmagne, dyrektor generalny Akur8.

„Wspaniale jest wspierać VIG w Polsce w tworzeniu tego nowego przedsięwzięcia i jednocześnie rozszerzać obecność Akur8 w Europie. Polska jest już siódmym europejskim krajem, do którego wchodzimy” – powiedział Brune de Linares, dyrektor ds. sprzedaży Akur8.

„Beesafe to w pełni cyfrowe przedsięwzięcie o tożsamości silnie osadzonej w dziedzinie technologii ubezpieczeniowych, z której uruchomienia, w bardzo trudnym czasie pandemii koronawirusa, jesteśmy niezmiernie dumni. Potwierdzamy w ten sposób zaangażowanie naszego zespołu w dalsze wspieranie transformacji cyfrowej w naszym sektorze dzięki korzystaniu z najlepszych rozwiązań, których symbolem jest Akur8, w strategicznej dziedzinie, jaką jest wycena, szczególnie przy uruchamianiu zupełnie nowego produktu” – powiedział Rafał Mosionek, dyrektor generalny Beesafe i członek zarządu Compensa w VIG Poland.

Akur8

Akur8 rewolucjonizuje wyceny ubezpieczeniowe dzięki transparentnym rozwiązaniom sztucznej inteligencji. Akur8 opracował wyjątkowe rozwiązanie do wyceny ubezpieczeń oparte na sztucznej inteligencji, które automatyzuje modelowanie dla towarzystw ubezpieczeniowych, przy zachowaniu pełnej przejrzystości i kontroli nad utworzonymi modelami, zgodnie z wymaganiami światowych regulatorów. Akur8 to jedyne rozwiązanie na rynku, które łączy w sobie światy uczenia maszynowego i matematyki ubezpieczeniowej.

Beesafe

Beesafe to cyfrowe przedsięwzięcie mocno osadzone w dziedzinie technologii ubezpieczeniowych, korzystające z wyjątkowej pozycji w obszarze Europy Środkowo-Wschodniej. Ten cyfrowy startup został założony przez VIG, czołową grupę ubezpieczeniową w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej, stając się dynamiczną firmą dystrybucyjną o unikalnej ofercie dla klienta i potencjale przejścia do innych krajów, w których obecny jest VIG.

Compensa

Jako podmiot należący do Vienna Insurance Group, Compensa jest obecna na polskim rynku od wielu lat, ciągle rozszerzając swoją ofertę, podnosząc standard usług i zwiększając sieć sprzedaży, aby spełniać oczekiwania coraz większej grupy klientów.

VIG

Vienna Insurance Group (VIG) to czołowa spółka z branży ubezpieczeń specjalistycznych w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. Należy do niej około 50 spółek z 30 krajów. Firma ma długie tradycje, posiada silne marki i przywiązuje ogromną wagę do tego, by być blisko klienta. W swojej działalności VIG opiera się na fundamencie 200 lat doświadczenia w branży ubezpieczeń. Vienna Insurance Group, zatrudniająca około 25 tys. osób, jest niekwestionowanym liderem na swoich kluczowych rynkach i posiada doskonałą pozycję rynkową, która pozwala jej na skorzystanie z długoterminowych możliwości rozwoju w regionie zamieszkanym przez 180 milionów ludzi.

Źródło: Akur8

KONTAKT: