Inwestując w REIT-y zarobimy na drugą emeryturę

19.08.2021, 13:01aktualizacja: 19.08.2021, 13:04

PZFD – Konrad Płochocki, dyrektor generalny Polskiego Związku Firm Deweloperskich
Polski Związek Firm Deweloperskich jako członek Międzyresortowego Zespołu powołanego do opracowania regulacji dotyczących podmiotów inwestujących w najem nieruchomości (REIT) opracował szereg propozycji rozwiązań, które będą przedmiotem rozstrzygnięć zespołu.

„Celem jaki należy stawiać przed REIT-ami jest budowanie >>drugiej emerytury<< dla milionów polskich inwestorów indywidualnych, aby krótszą drogą, osiągnąć ten sam cel, do którego po latach doszły rynki dojrzałe. Najstarszy w tym gronie rynek Stanów Zjednoczonych po ponad 60 latach funkcjonowania, przeszedł drogę od pasywnych inwestorów quasi funduszy inwestycyjnych do wyspecjalizowanych, efektywnych podmiotów zarządzających wyselekcjonowanym portfelem nieruchomości czynszowych” – komentuje Konrad Płochocki, dyrektor generalny Polskiego Związku Firm Deweloperskich.

W efekcie ponad 145 mln Amerykańskich inwestorów jest już (pośrednio lub bezpośrednio) akcjonariuszami US-REIT-ów. W 2019 roku US-REITs wypłaciły w postaci dywidendy ponad 111 mld USD uzyskanych z wynajmu ponad 513 tys. nieruchomości. Aby można było mówić o tego typu zyskach na polskim rynku Polski Związek Firm Deweloperskich między innymi rekomenduje wprowadzenie spółki prawa handlowego jako formy organizacyjnej dla polskich REIT-ów. Takie rozwiązanie zapewni bezpieczeństwo akcjonariuszom, czyli indywidualnym inwestorom.

„W naszej ocenie to Komisja Nadzoru Finansowego powinna wydawać licencję i pełnić nadzór nad REIT-ami. Uważamy też, że powinien zostać nałożony obowiązek upublicznienia REIT-ów na dowolnej giełdzie papierów wartościowych w EU lub EOG w okresie 3 lat od otrzymania licencji. Powinna również istnieć możliwość dopuszczenia ich na rynkach alternatywnych, w tym zagranicznych” – dodaje Konrad Płochocki z PZFD.

Polski Związek Firm Deweloperskich zarekomendował również, aby istniała możliwość inwestowania w szeroki wachlarz nieruchomości.

„Uważamy, że inwestorzy indywidualni nie powinni mieć ograniczeń, co do inwestowania w ten produkt. Również nie powinno być ograniczeń dla firm wspólnego inwestowania, brak ograniczeń, co do struktury akcjonariatu, jak również brak ograniczeń, co do przedmiotów, które mogą inwestować w REIT-y” – mówi Konrad Płochocki.

Rekomendujemy też szeroki zakres przedmiotowy co do rodzajów nieruchomości, w których najem można byłoby inwestować w polskim systemie. Jak również ograniczenie zaangażowania podmiotów typu REIT w działalność deweloperską.

„Uważamy, że REIT-y powinny mieć ograniczoną możliwość działalności deweloperskiej, do 20-25% wartości aktywów. Taka działalność powinna być prowadzona wyłącznie w spółkach celowych w których REIT kontroluje strukturę właścicielską” – dodaje Konrad Płochocki.

PZFD rekomenduje również ograniczenie zadłużenia podmiotów inwestujących w najem nieruchomości. Ograniczenie w zaciąganiu długu m.in. podnosi jakość zarządzania oraz zwiększa zaufanie do całego sektora.

Ograniczenia zadłużenia podmiotów inwestujących w najem nieruchomości

W materiale uzasadniono, że wprowadzenie górnego limitu dla dźwigni finansowej zmniejszy zjawisko zachowania hazardowego, przyczyni się do bezpieczeństwa akcjonariuszy i zmniejszenia ryzyka niewypłacania dywidendy. Ograniczenie w zaciąganiu długu podnosi jakość zarządzania, zmniejsza skalę problemów agencji, redukuje asymetrię informacji, podnosi stopień ładu korporacyjnego oraz zwiększa zaufanie do sektora. Wobec tego zaproponowano następujące ograniczenia:

a. wprowadzenie limitu zadłużenia się REIT-ów do poziomu 60% aktywów ogółem,

b. w limit wchodzi także zadłużenie spółek zależnych (ale pożyczki od spółek matek wyłączone z tego limitu).

Polski Związek Firm Deweloperskich

Polski Związek Firm Deweloperskich jest największą i najbardziej wpływową organizacją branży deweloperskiej, która od niemal 20 lat reprezentuje interesy firm deweloperskich w Polsce i Unii Europejskiej. Podejmujemy działania na rzecz tworzenia dobrego prawa, polepszania warunków inwestowania na rynku nieruchomości, rozwoju zawodowego pracowników firm członkowskich oraz poprawy wizerunku branży. Zrzeszamy ponad 230 firm z całego kraju, reprezentując cały przekrój rynku – zarówno małe firmy rodzinne, jak i międzynarodowe korporacje, obejmując rynek mieszkaniowy i komercyjny. Jesteśmy członkiem Build Europe, organizacji reprezentującej interesy rynku nieruchomości wobec Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i innych instytucji unijnych. Współpracujemy stale z organami administracji państwowej i samorządowej, organizacjami eksperckimi, prawnikami, finansistami, architektami, urbanistami i szeroko pojętym biznesem, przez co wywieramy istotny wpływ na sytuację branży w Polsce.

KONTAKT:

Zuzanna Wiak