Kokam dostarcza system magazynowania energii do Electricité De Tahiti: Virtual Synchronous Generator, pomagający w dekarbonizacji wytwarzanej energii

23.08.2021, 08:29aktualizacja: 23.08.2021, 08:33

Kokam
Technologia akumulatorów litowo-jonowych NMC opracowana przez Kokam to sposób na wysoką moc wyjściową oraz zastąpienie rezerwowych wirujących generatorów diesla (ang. spinning reserve diesel generators).

SEUL, Korea, 23 sierpnia 2021 r. /PRNewswire/ -- Kokam Co. Ltd jako globalny dostawca nowoczesnych rozwiązań z zakresu akumulatorów litowo-jonowych oraz spółka-córka SolarEdge Technologies zawarła bardzo ważną umowę. Przedmiotem porozumienia była dostawa do Electricité de Tahiti (EDT), spółki-córki ENGIE razem z Energy Storage System (BESS), pierwszego na Tahiti Virtual Synchronous Generator (VSG). Generator składa się z systemu akumulatorów 15 MW/10,4 MWh i posiada zintegrowany 20Mvar STATCOM. Najnowocześniejszy BESS ma za zadanie zastąpić wirujące generatory Diesla EDT (ang. spinning reserve diesel generators) i zmniejszyć zużycie oleju napędowego, co wzmocni sieć oraz pomoże w wytworzeniu większej ilości energii odnawialnej.

Włączenie większej liczby odnawialnych źródeł energii oraz znaczna poprawe wydajności agregatu Diesla, może obniżyć koszty paliwa o około 1,25 mln EUR rocznie. Oczekuje się również, że VSG zwiększy oszczędności z tytułu utrzymania generatora i wydłuży jego żywotność.

Ike Hong, dyrektor ds. marketingu w firmie Kokam komentuje: „BESS Electricité de Tahiti jest świetnym przykładem tego, jak innowacyjne rozwiązania w zakresie akumulatorów, mogą służyć społeczności, poprzez redukcję emisji gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając stan całej sieci”.

Francois-Xavier de FROMENT, dyrektor generalny, EDT, podkreślając zmniejszenie zużycia paliwa oraz wzrost stabilności sieci, tak komentuje System Magazynowania Energii (BESS) (ang. Battery Energy Storage System) od Kokam: „technologie VSG i EDT służą dekarbonizacji produkcji energii elektrycznej i prowadzą do uniezależnienia od tego surowca terenów Polinezji Francuskiej”.

Kokam

Kokam to światowy lider w produkcji najwyższej jakości systemów akumulatorów litowo-jonowych oraz zaawansowanych rozwiązań ESS. Firma posługuje się opatentowaną technologią ogniw akumulatorowych, która pozwala na dostarczanie rozwiązań o wysokiej wydajności, bezpiecznych oraz niezawodnych. Kokam angażuje się w rozwiązywanie problemów z magazynowaniem energii. Właśnie dlatego firma opracowuje specjalne zastosowania dotyczące tej kwestii oraz zasilaczy UPS. Produkty Kokam są stosowane na całym świecie w wielu branżach. Najważniejsze to: pojazdy elektryczne (EV), systemy magazynowania energii (Energy Storage System; ESS), lotnictwo, żegluga morska (zasilanie bezprzerwowe UPS). Kokam to spółka-córka firmy SolarEdge notowanej na NASDAQ oraz światowego lidera w dziedzinie inteligentnej energii. Więcej informacji o Kokam znajduje się na stronie https://kokam.com.

Electricité De Tahiti

EDT prowadzi działalność w sektorze użyteczności publicznej na Tahiti oraz 19 innych wyspach Polinezji Francuskiej. Firma zajmuje się produkcją energii elektrycznej z paliw kopalnych oraz źródeł odnawialnych. W zakresie działalności znajduje się również dystrybucja energii elektrycznej oraz wszelkie inne działania związane z tym procesem. EDT jest piątym co do wielkości lokalnym pracodawcą z liczbą 500 współpracowników w całej Polinezji Francuskiej, czyli na wyspach rozciągających się na ponad 5 milionach kilometrów kwadratowych oceanu. EDT to spółka-córka ENGIE Solutions, czyli światowego lidera z branży niskoemisyjnej energii oraz usług. To partnerstwo daje EDT dostęp do rozwiązań energetycznych oraz przemysłowych, które wspierają zrównoważony rozwój terytoriów wyspiarskich takich jak Polinezja Francuska.

SolarEdge

SolarEdge to światowy lider w smart energii. Ogromne możliwości inżynieryjne pozwalają firmie koncentrować się na innowacyjnych rozwiązaniach energetycznych. SolarEdge pomaga zasilać nasze życia i napędzać następne pokolenia oraz ich postęp. Firma opracowała inteligentne rozwiązanie falownika, które całkowicie zmieniło zarządzanie energią w systemach fotowoltaicznych (PV). Zoptymalizowany falownik SolarEdge DC ma za zadanie maksymalizację wytwarzania energii oraz jednoczesne obniżenie kosztów tego procesu. SolarEdge zajmuje się wieloma segmentami rynku energii takimi jak: rozwiązania fotowoltaiczne, magazynowanie energii, wspieranie ładowania pojazdów elektrycznych, produkcja akumulatorów UPS i układów napędowych oraz usługi sieciowe. Więcej informacji o SolarEdge znajduje się na stronie solaredge.com.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1598827/Tahiti_Main.jpg

Źródło: Kokam