Newsletter

Zdrowie i styl życia

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

27.08.2021, 08:51aktualizacja: 27.08.2021, 08:53

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

KANTAR - Źródła witamin (1)
KANTAR - Źródła witamin (1)
Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

„Zdecydowana większość Polaków (81%) robi coś, żeby zapewnić właściwy poziom witamin w swoim organizmie. O to by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86% wobec 76%). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Tylko co dziesiąty (10%) badany wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie. Dla co piątego (20%) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.

Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce wcale nie jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9% z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.

„Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności. Musimy dostarczać antyoksydantów, w codziennej diecie muszą być warzywa i owoce. Szczególnie dbać o dietę bogatą w owoce i warzywa powinni ozdrowieńcy. Polecam owoce jagodowe, na czele z aronią, której zbiory właśnie się rozpoczynają” – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”.

Więcej o walorach aronii w na stronie PolskieSuperowoce.pl.

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 27.08.2021, 08:51
Źródło informacji Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ