Newsletter

Zdrowie i styl życia

Kantar: borówki z historycznym rekordem konsumpcji w sierpniu

27.08.2021, 09:28aktualizacja: 27.08.2021, 09:31

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

KANTAR - Monitoring konsumpcji sierpień 2021 (1)
KANTAR - Monitoring konsumpcji sierpień 2021 (1)
Jak wynika z badań Kantar ponad połowa Polaków jadła borówki w sierpniu w dniu poprzedzającym badanie (53%). To najwyższy wynik od początku realizacji sondaży monitorujących konsumpcję kluczowych gatunków. Pomiar został zrealizowany w pierwszej połowie sierpnia. Można przypuszczać, że w szczycie sezonu, jaki przypadnie w tym roku na początek września, ten wynik będzie jeszcze wyższy. Spożycie borówek jest bowiem w sierpniu wyższe niż w lipcu br. aż o 22 p.p. i wyższe niż przed rokiem o 8 p.p.

Badanie zrealizowano w dniach 6-11 sierpnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

„Sprzedaż cały czas rośnie. Jesteśmy w trakcie bardzo udanego sezonu. Owoców jest bardzo dużo, są bardzo dorodne i coraz więcej borówki zostaje w Polsce, jako plantatorzy bardzo się z tego się cieszymy” - mówi Dominika Kozarzewska, reprezentując Fundację Promocji Polskiej Borówki.

„Konsumenci są coraz bardziej świadomi wyjątkowych walorów zdrowotnych borówek i całej grupy owoców jagodowych, tzw. polskich superowoców. Borówki podbiły wszystkie światowe rankingi najzdrowszych owoców. Wspomagają pracę mózgu i naszą odporność, a ponieważ sezon w tym roku jest nieco opóźniony, na pewno warto by znalazły się w każdym szkolnym plecaku już 2 września. Teraz jest też dobry czas by borówki mrozić. Są najdojrzalsze i najtańsze. Coraz więcej jest też przetworów z tegorocznych zbiorów. Rosnącą popularność dostrzegli przetwórcy. Dzięki nim uprawianymi w Polsce borówkami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok” – dodaje Kozarzewska.

Konsumpcja owoców w sierpniu

Najpopularniejszym owocem w sierpniu były jabłka, które spożywało ośmiu na dziesięciu Polaków (80%). 6% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 11% 4-5 razy w tygodniu. Wspomniana borówka znalazła się na drugim miejscu wśród wszystkich uprawianych w Polsce owoców.

Ponad połowa (52%) Polaków w sierpniu jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 3. p.p.). Na bardzo wysokim, stałym poziomie jest spożycie malin. Od dwóch miesięcy sięga 47%. W sierpniu wzrosło spożycie wiśni z 28% do 37% oraz czarnej porzeczki z 22% do 26%.

Na kolejnym miejscu znalazły się truskawki. Spożycie aronii utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie (15%). Regularne badania tego gatunku prowadzone są od czerwca 2020 roku.

Konsumpcja warzyw w sierpniu

Najpopularniejszym warzywem w sierpniu były pomidory, których konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje 95% Polaków. Na drugim i trzecim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki oraz cebula, które jadło odpowiednio 92% oraz 85% badanych.

Konsumpcja marchwi, pomidorów, a także ogórków, cebuli i papryki jest wysoka przez cały rok, a obserwowane wahania sezonowe niewielkie. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu.

W stosunku do lipca wzrosło spożycie fasoli szparagowej (o 8 p.p.) oraz papryki (o 9 p.p.).

Wczoraj na talerzu

Jedynie 18% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

55% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 17% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w lipcu wartość 45,7 pkt, czyli był na niskim poziomie. Wskazuje to na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. W porównaniu do lipca wskaźnik ten zmalał o 1,1 pkt.

Czas na polskie superowoce!

Sierpień to szczyt sezonu na owoce jagodowe. Określane jako superowoce są wyjątkowo bogate w składniki prozdrowotne, szczególnie korzystne dla zdrowia i budowania odporności, naszego samopoczucia i urody.

W sierpniu rozpoczęły zbiory aronii. We wrześniu pojawi się jeden z najbardziej oczekiwanych gatunków - mini-kiwi.

Więcej o konsumpcji owoców i warzyw w sierpniu 2021 na stronie.

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding i pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło informacji: PolskieSuperowoce.pl

 

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 27.08.2021, 09:28
Źródło informacji PolskieSuperowoce.pl
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ