Dante Labs ogłasza powołanie Sandry Close do zarządu firmy w celu wsparcia inicjatyw strategicznych w dziedzinie diagnostyki

01.09.2021, 08:49aktualizacja: 01.09.2021, 08:54

CAMBRIDGE, Wielka Brytania, Sept. 01, 2021 (GLOBE NEWSWIRE) -- Dante Labs, światowy lider w dziedzinie genomiki i medycyny precyzyjnej, ogłosił dziś powołanie dr Sandry Close do zarządu. Sandra Close pełniła wcześniej funkcję głównej specjalistki ds. strategii diagnostycznej w Invitae, wiodącej firmie zajmującej się genetyką medyczną, która w 2020 r. przejęła firmę ArcherDX.

„Cieszę się, że mogę powitać Sandrę Close w gronie członków zarządu Dante Labs - mówi prezes Dante Labs, Andrea Riposati. - Doświadczenie Sandry w zakresie działań strategicznych na rzecz dostarczania użytecznych, bardziej spersonalizowanych danych medycznych ma realny wpływ na podejmowane przez ludzi decyzje dotyczące opieki zdrowotnej. Zarząd liczy na jej przywództwo w tej dziedzinie w miarę rozszerzania potencjału diagnostycznego naszej firmy”.

Dr Close stwierdziła:

„Bardzo się cieszę z dołączenia w tym ekscytującym okresie do zarządu Dante, aby pomóc w przyspieszeniu diagnostyki w opiece zdrowotnej, szczególnie w zakresie chorób rzadkich i onkologii, gdzie wczesna interwencja jest tak istotna dla poprawy stanu zdrowia”.

Dr Close ma doświadczenie we wdrażaniu na skalę globalną strategii jakościowej, regulacyjnej i biznesowej dla rozwijających się firm diagnostycznych. W swojej pracy na rzecz Invitae dr Close odpowiadała głównie za koordynację wdrażania strategii diagnostycznej w zespole onkologicznym. Do Invitae dołączyła wskutek przejęcia firmy ArcherDX, w której pełniła funkcję wiceprezesa wykonawczego ds. strategii jakościowej, regulacyjnej i biznesowej. Wcześniej dr Close pełniła funkcję dyrektora generalnego i niezależnego konsultanta w GenEngine, firmie informatycznej zajmującej się dostarczaniem rozwiązań technicznych i usług w zakresie wsparcia genetyki. Przed rozpoczęciem pracy w GenEngine dr Close pełniła szereg funkcji w firmach z branży biotechnologicznej i biofarmaceutycznej. W Zarządzie Dante Labs dr Close będzie zasiadać wraz z dyrektorem operacyjnym firmy Illumina, Bobem Ragusa, dyrektorem firmy SVP GRAIL, Markiem Morganem i dyrektorem operacyjnym firmy Pacific Biosciences, Markiem Van Oene.

O Dante Labs

Dante Labs jest międzynarodową firmą zajmującą się danymi genomowymi, specjalizującą się w opracowywaniu i komercjalizacji nowej klasy aplikacji promujących zdrowie i długowieczność opartych na sekwencjonowaniu całego genomu i sztucznej inteligencji. Do naszych atutów należy zaliczyć jedną z największych prywatnych baz danych genomowych z zezwoleniem na badania, zastrzeżone oprogramowanie zaprojektowane z myślą o uwolnieniu potencjału danych genomowych w skali oraz zastrzeżone procesy umożliwiające zastosowanie przemysłowego podejścia do sekwencjonowania genomowego.

Firma Dante Labs, mająca siedzibę w Cambridge w Wielkiej Brytanii i laboratorium badawcze w Wolverhampton, wsparła rząd brytyjski w zakresie pilnego dostarczenia szeroko dostępnego, wysokowydajnego i wysoce zautomatyzowanego testu na COVID-19, przeznaczonego zarówno dla pacjentów zakażonych, jak i tych z przeciwciałami. Firma Dante Labs była w stanie osiągnąć to dzięki wykorzystaniu istniejącej technologii opracowanej na potrzeby sekwencjonowania całych genomów.

KONTAKT:

Giorgio Lodi