Polityka i społeczeństwo

Europosłowie dyskutowali nad kolejnymi krokami ws. Afganistanu

16.09.2021, 11:03aktualizacja: 16.09.2021, 11:07

Szef polityki zagranicznej UE Josep Borrell podczas debaty w PE nt. Afganistanu © European Union 2021 - Source : EP © European Union 2021 - Source : EP
Osoby w niebezpieczeństwie po przejęciu władzy w Afganistanie przez talibów powinny otrzymać pomoc – uznali europosłowie podczas debaty na temat przyszłości tego kraju.

Eurodeputowani podkreślali, że UE powinna pomóc ludziom bezpiecznie opuścić Afganistan po powrocie talibów do władzy.

„Wszystkim tym, na których skupiają się talibowie – czy są to aktywiści, obrońcy praw kobiet, nauczyciele, urzędnicy państwowi lub dziennikarze – musimy zapewnić możliwość dostania się do nas” – powiedział niemiecki europoseł Michael Gahler (EPL).

Stwierdził również, że kraje sąsiednie muszą otrzymać wsparcie w udzielaniu pomocy przybywającym uchodźcom.

Z kolei hiszpańska eurodeputowana Iratxe Garcia Perez (S&D) powiedziała, że ważne jest, aby przyjrzeć się sposobom na ustabilizowanie sytuacji w tym kraju i na ochronę praw Afgańczyków.

„Utworzyliśmy centrum w Madrycie, aby wspierać tych, którzy pracowali z nami w Afganistanie oraz ich rodziny i krewnych. Musimy zrobić o wiele więcej i stworzyć odpowiedni korytarz humanitarny wspierany przez Służbę Działań Zewnętrznych, aby tysiące ludzi, którzy nadal przebywają w Afganistanie, mogło uzyskać wymagane wizy i bezpiecznie opuścić kraj” - dodała.

Irlandzki europoseł Mick Wallace (Lewica) ubolewał nad faktem, że walka z terroryzmem doprowadziła do śmierci niewinnych ludzi lub zmusiła ich do migracji.

„Europa musi teraz zapewnić trwałe schronienie tym, którzy uciekli z bałaganu, który pomogliśmy stworzyć” - powiedział.

Z kolei szef polityki zagranicznej UE Josep Borrell stwierdził, że „to, co widzieliśmy w Afganistanie, jest z pewnością tragedią dla narodu afgańskiego, niepowodzeniem dla Zachodu i potencjalną zmianą reguł gry w stosunkach międzynarodowych”. Dodał, że „aby mieć jakąkolwiek szansę wpłynięcia na wydarzenia, nie mamy innego wyjścia, jak nawiązać kontakty z talibami”. Podkreślił przy tym, że to nie oznacza ich uznania.

Inni eurodeputowani stwierdzili, że chodzi nie tylko o wydostanie ludzi z Afganistanu, ale także o opiekę nad tymi, którzy pozostali w kraju.

„Musimy zabezpieczyć życie Afgańczyków, którzy przyczynili się do zmian i działaczy obywatelskich oraz uratować miliony ludzi stojących w obliczu ubóstwa i głodu” - powiedział litewski eurodeputowany Petras Austrevicius (Grupa Renew). „Afganistanem nie powinni kierować radykalni mułłowie, ale ludzie wykształceni, otwarci i nastawieni na wspólne dobro Afgańczyków” - dodał.

Francuski europoseł Jerome Riviere (Tożsamość i Demokracja) skupił się na wpływie sytuacji w Afganistanie na UE.

„Państwa członkowskie muszą chronić siebie i swoją populację. Mieszkańcy Europy nie powinni zostać wystawieni na zwiększoną migrację, taką jak ta, która nastąpiła po konflikcie syryjskim. Podobnie jak Państwo jestem zaniepokojony losem cywilów i kobiet w Afganistanie i nie lubię patrzeć, jak islamiści dochodzą do władzy, ale odmawiam kolejnej fali migracji z Afganistanu” – powiedział.

Posłanka do PE z Holandii Tineke Strik (Zieloni/WSE) zasugerowała, że nadszedł czas na zastanowienie się nad tą klęską i wyciągnięcie wniosków, w celu stworzenia silniejszej i skuteczniejszej polityki zagranicznej.

„Naród afgański stoi w obliczu ogromnej katastrofy humanitarnej, niedoborów żywności, wody i innych niezbędnych rzeczy. Afgańczycy liczyli na nas. Zróbmy więc wszystko, co w naszej mocy, aby chronić ich przed terrorem talibów - powiedziała, wzywając do skoordynowanej przez UE ewakuacji, wiz humanitarnych i dostępu do pomocy. - Pomagajmy ludziom i zapobiegajmy jakiemukolwiek uznaniu talibów, dopóki zagrożone są prawa człowieka” – zaznaczyła Strik.

Natomiast europosłanka Anna Fotyga (EKR) wezwała do wielostronnego, międzynarodowego podejścia do Afganistanu, jak miało to miejsce 20 lat temu: „Myślę, że multilateralizm jest sposobem na rozwiązanie tego problemu. (...) Teraz musimy prowadzić jak najszersze wysiłki i mieć konkretną strategię dla Afganistanu” – podkreśliła.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 16.09.2021, 11:03
Źródło informacji EuroPAP News