Milliken & Company dokonuje przejęcia Encapsys LLC

19.10.2021, 16:19aktualizacja: 19.10.2021, 16:22

SPARTANBURG, Południowa Karolina --(BUSINESS WIRE)-- Milliken & Company („Milliken”), ogólnoświatowy producent zdywersyfikowany posiadający ponad 150-letnie doświadczenie w dziedzinie badań materiałowych, dokonał formalnego przejęcia Encapsys LLC („Encapsys”), światowego lidera w dziedzinie mikrokapsułkowania, należącego do koncernu Cypress Performance Group LLC („Cypress”). Oficjalne zamknięcie transakcji nastąpiło 18 października 2021 r.

Niniejsza informacja prasowa zawiera materiały multimedialne. Pełna jej wersja dostępna jest pod adresem https://www.businesswire.com/news/home/20211018005946/en/.

„Obranie kursu na zrównoważenie wymaga poważnych przemyśleń i nawiązania współpracy z właściwymi podmiotami. Z ogromną radością witamy Encapsys w szeregach Milliken - powiedział Halsey Cook, prezes i dyrektor generalny Milliken & Company. - Doświadczenie Encapsys, poparte naszymi umiejętnościami zwiększania skali naszej działalności, przyspieszy tempo działań, jakie podejmujemy, aby nasi klienci otrzymali innowacyjne i zrównoważone produkty”.

„Encapsys wnosi do zespołu Milliken innowacyjność, badania naukowe i technologię - dodaje Cindy Boiter, wiceprezes i prezes Działu Chemii spółki Milliken. - Upowszechnienie naszej oferty substancji chemicznych specjalnego przeznaczenia na rynku międzynarodowym oraz przejęcie to przyspieszą tempo opracowywania zrównoważonych rozwiązań adresowanych do obsługiwanych przez nas rynków i klientów”.

Włączenie Encapsys do Milliken nie spowoduje zakłóceń w codziennej działalności spółki ani w relacjach z obecnymi dostawcami i klientami.

Encapsys, spółka z siedzibą główną w Appleton w stanie Wisconsin, jest liderem w technologiach mikrokapsułkowania umożliwiających zamknięcie tworzywa bazowego w jednolitej osłonie polimerowej tworzącej mikronową kapsułkę. Mikrokapsułkowanie ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, ponieważ umożliwia spółkom uzyskanie bardziej zrównoważonych produktów przy zachowaniu odpowiedzialnego zużycia surowców, a także efektywne dostarczanie materiałów aktywnych.

„Partnerzy Encapsys są podekscytowani faktem dołączenia do zespołu Milliken i mają przyjemność powitania światowej klasy przedsiębiorstwa w północnowschodnim Wisconsin - oświadczyła Mary Goggans, prezes Encapsys. - Nasza kultura i wyznawane wartości doskonale do siebie pasują, z niecierpliwością czekamy na dzień, w którym zaczniemy wykorzystywać globalny potencjał Milliken do zintensyfikowania innowacji i rozwoju”.

Spółkę Milliken reprezentował radca prawny Jones Day i doradca finansowy J.P. Morgan Securities LLC. BofA Securities, Inc., po stronie Encapsys funkcję doradcy finansowego pełniło Credit Suisse Securities (USA) LLC, a funkcję radcy prawnego objęła kancelaria Morgan, Lewis & Bockius LLP.

Milliken

Milliken & Company jest światowym liderem w dziedzinie produkcji, który koncentruje się na materiałoznawstwie i już dziś dostarcza przełomowe produkty jutra. Począwszy od czołowych w branży cząsteczek, a skończywszy na zrównoważonych innowacjach, Milliken tworzy produkty, które poprawiają jakość życia ludzi i zapewniają rozwiązania dla klientów i społeczności. Korzystając z tysięcy patentów i ofert o zastosowaniach w branży tekstylnej, podłogowej, chemii specjalistycznej i opiece zdrowotnej, Milliken skupia się na wspólnym poczuciu uczciwości i dążeniu do doskonałości, aby wywierać pozytywny wpływ na świat przez wiele pokoleń. Dowiedz się więcej o pełnych pasji pracownikach i niekonwencjonalnych rozwiązaniach Milliken na stronie milliken.com oraz na Facebooku, Instagramie, LinkedIn i Twitterze.

Encapsys

Encapsys, spółka z siedzibą główną w Appleton w stanie Wisconsin, jest uznawanym na świecie innowatorem w dziedzinie mikrokapsułkowania. Encapsys to spółka zajmująca się opracowywaniem opatentowanych technologii mikrokapsułkowania i od ponad 65 lat, oferująca swoim partnerom nowatorskie rozwiązania w sektorze artykułów gospodarstwa domowego, produktów pielęgnacyjnych, rolnictwa, tekstyliów, artykułów pościelowych i druków samokopiujących. Więcej informacji o Encapsys jest dostępnych na stronie www.encapsys.com.

The Cypress Performance Group LLC

Od 2015 r. Encapsys należy do koncernu The Cypress Performance Group. Cypress jest spółką holdingową założoną przez George’a Shermana, zajmującą się przede wszystkim produkcją wartości dodanej i obsługą branż przemysłowych. Cypress pomaga spółkom we wdrażaniu planów strategicznych, wykorzystując w tym celu system biznesowy umożliwiający skupienie się na zwiększeniu wzrostu i wydajności operacyjnej, a jednocześnie opracowaniu kluczowych praktyk branżowych pozwalających na zagwarantowanie klientom lepszych doświadczeń, a interesariuszom - wyższych zysków.

Wersja źródłowa informacji prasowej dostępna jest w serwisie businesswire.com pod adresem https://www.businesswire.com/news/home/20211018005946/en/.

Źródło: Milliken & Company

KONTAKT: