Zdrowie i styl życia

Oddawanie krwi a szczepienie

05.11.2021, 13:22aktualizacja: 05.11.2021, 13:31

Fot. PAP/S. Leszczyński
Szczepienia nie dyskwalifikują z oddawania krwi; mało tego - dawcy są zachęcani do szczepień, bo wówczas są po prostu bezpieczniejsi. Należy tylko odczekać odpowiedni czas po szczepieniu. Po przyjęciu szczepionki przeciwko COVID-19 ten okres zależny jest od tego, jaka szczepionka została zastosowana. Nie wolno oddawać krwi w dniu przyjęcia szczepionki i odradza się donację na dzień przed szczepieniem.

Osoby zaszczepione przeciwko COVID-19 mogą oddawać krew, muszą tylko, o ile nie mają niepożądanych odczynów poszczepiennych, odczekać:

• 48 godzin od podania szczepionki typu mRNA (Comirnaty firmy Pfizera/BioNTech i Moderna),
  • 14 dni od podania szczepionki wektorowej (Astra Zeneca) , Ad26.COV2.S (Johnson&Johnson).

Zdarza się, że po szczepieniu występują odczyny poszczepienne – np. wysypka, gorączka, osłabienie. Wówczas krew można oddać po siedmiu dniach od ustąpienia objawów, jednak nie po krótszym okresie niż dwa tygodnie od szczepienia.

Przypomnijmy, że w krwioobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 – 6 litrów krwi. Najczęściej od osoby ważącej 50 kg można pobrać 450 ml krwi nie częściej niż sześć razy w roku (mężczyźni) i nie częściej niż cztery razy w roku (kobiety). Przerwa pomiędzy pobraniami nie może być krótsza niż osiem tygodni.

Za każdym razem dawca jest badany przed pobraniem krwi. Po pobraniu krew zostaje oddana do analizy – nie może być żadnych wątpliwości, że nie krążą w niej groźne patogeny. Bada się zatem, czy dawca nie jest zakażony np. kiłą, AIDS, żółtaczką typu B lub C. Jeśli tego rodzaju badanie wskaże na istnienie zakażenia, krew jest utylizowana, a dawca zostanie o tym poinformowany.

Jak przygotować się do oddania krwi?

• w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypij ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki);
  • wyśpij się;
  • zjedz lekki posiłek (unikaj tłuszczy pochodzenia zwierzęcego: mleka, masła w dużych ilościach, kiełbasy, pasztetów, śmietany, rosołu, tłustych mięs oraz jajek, orzeszków ziemnych i kremowych ciast);
  • ogranicz palenie papierosów;
  • nie pij alkoholu;
  • nie zgłaszaj się do oddania krwi, jeśli jest przeziębiony.

Co robić po oddaniu krwi

• stosuj się do zaleceń lekarza lub personelu pobierającego krew;
  • trzymaj uciśnięte miejsce wkłucia odpowiednio długo (ręka wyprostowana w łokciu), tego dnia nie należy nosić w tej ręce ciężarów. Jeśli tego nie zrobisz, musisz liczyć się z powstaniem krwiaka lub zasinienia w miejscu wkłucia;
  • pozostań w miejscu oddania krwi przez co najmniej pół godziny;
  • unikaj w dniu oddania krwi pośpiechu i energicznych ćwiczeń fizycznych;
  • staraj się nie przebywać w zbyt gorących i dusznych pomieszczeniach;
  • w przypadku wystąpienia w ciągu 48 godzin od pobrania krwi jakichkolwiek objawów; chorobowych należy zawiadomić telefonicznie ośrodek, w którym oddawałeś krew.

Monika Wysocka, zdrowie.pap.pl

Źródła: